Megélés

„Megtaláltam a hivatásomat a fenntarthatósági területen”

Szerző Vida Melinda

Ismerd meg a Planet Fanatics’ Network csapatának legújabb tagját, Ali Aminát, aki gyakornokként csatlakozott hozzánk.

Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban?

Gyerekként mindig harcoltam az igazamért, és mindig enyém volt az utolsó szó, még ha nem is megérdemelten. Már kiskoromban is nagy volt az igazságérzetem, így sokáig ügyvéd akartam lenni.

Mi volt az a meghatározó élmény, ami ahhoz vezetett, hogy fenntarthatóság lett a hivatásod?

Bentlakásos gimnáziumba jártam, ahol a barátaim vegetáriánusok voltak, és kiharcolták, hogy a menzán kapható legyen vegetáriánus menü. Az fogott meg először, hogy ők mennyivel fenntarthatóbban étkeznek. Kicsit utánajártam a témának, és egy dokumentumfilm megnézése után jött a felismerés, hogy nem csak az étkezésünknek, de az életmódjainknak, a vásárlásainknak, döntéseinknek is mekkora szerepe van a fenntarthatóságban. Az én életembe a fenntartható étkezés hozta el a változást.

Mióta foglalkozol a témával?

Komolyabban a gimnáziumi éveim végén kezdtem el foglalkozni a témával, és azóta is szerves részét képezi a mindennapjaimnak, tehát közel 4 éve.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

A figyelemfelhívást és az ismeretterjesztést. A családom és a barátaim életébe is becsempésztem a fenntarthatóságot, amire nagyon büszke vagyok. Illetve az alapszakos szakdolgozati kutatásom is fenntarthatósági témáról írtam, melyben arra kerestem a választ, hogy a 2050-re kitűzött klímavédelmi célok elérése hogyan valósul meg a gyakorlatban egy helyi nagyvállalatnál.

Mi a következő szakmai célkitűzésed?

Jelentős szakmai tapasztalatra szeretnék szert tenni a Planet Fanatics’ Network segítségével. Emellett szeretném erősíteni a lakókörnyezetem fenntarthatósági szemléletét is, amihez már az elképzeléseim is megvannak.

Magánemberként mit teszel a fenntarthatóságért?

Minimalista életmódot élek, csak azt veszem meg, amire tényleg szükségem van, és mindig használtan, vagy megpróbálom én magam elkészíteni. Több, mint 3 éve vagyok vegán, és a konyhám is leginkább a zero waste szemléletmódon alapul, mivel legtöbbször csomagolásmentes boltokban vásárolok. Mindenhova biciklivel vagy tömegközlekedve járok.

Mire vagy legbüszkébb az életedben?

A legnagyobb büszkeségem az életemben az, hogy megtaláltam a hivatásomat a fenntarthatósági területen, és hogy az egész életemet ennek jegyében kezdtem el élni, ami igaz, hogy nehéz váltás volt, de teljesen más szemléletet adott. A magánéletemben a hobbijaim és a sport terén pedig arra, hogy minden évben körbebiciklizem a Balatont, egyszer pedig Magyarországról Szerbiába is elbicikliztem.

Mi az a három dolog, amit a barátaid mondanának rólad?

Céltudatos, közvetlen, időmilliomos (mivel általában mindenre próbálok időt szakítani)

Melyik a 3 legrosszabb tulajdonságod?

Türelmetlen, lobbanékony, maximalista

Mi az, ami igazán kikapcsol?

A főzés! Elképesztően jót tudok gondolkodni zöldség pucolás és szeletelés közben, illetve a társasjátékok, amiben versenyezni tudok.

Amina, üdv a planetfanatikusok között. A csapat többi tagjának bemutatkozói itt olvashatók.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment