Föld

A kardszárnyú delfinek északra veszik az irányt

orca A jelek szerint az eddiginél északabbra költöznek az úgynevezett gyilkos bálnák. A kanadai halászati minisztérium egyik kutatója szerint közvetlen összefüggés állapítható meg a sarkvidéki jég olvadása és aközött, hogy a Hudson-öbölben tavaly többször láttak hatalmas, kecses, fekete-fehér kardszárnyú delfineket (orca).

A Hudson-öbölben a nyolcvanas években nyáron legfeljebb 5-10 alkalommal látták az állatokat, tavaly 30 esetben tűntek fel. Ugyanezen idő alatt a felmelegedés következtében csökkent az Északi-sark jégfelülete, amely kanadai és amerikai kutatóknak a Geophysical Research Letters című geofizikai szakfolyóiratban közzétett előrejelzése szerint 2040-re el is tűnik a nyári időszakban.

orca.jpg orca-in-ice2.jpg
A bálnák északra húzódása elsősorban az eszkimóknak jelent gondot: ők részben fókával táplálkoznak, és a fóka a bálnák étlapján is előkelő helyen szerepel.

(Forrás: Greenfo)

A szerzőről

szomkat

7 hozzászólás

  • Én nagyon szeretem az orkákat, és azt nagyon nem szeretem ha valaki levadássza őket.Szerintem jó, hogy ezt megírtad ide, hogy másokkal is megosztottad ezt a kis érdekességet.És még szeretném azt is hozzáfűzni hogy bár lehet hogy ez most nem tartozik ide, hogy én itt fen a Google-ban nem rég nézegettem a képeket és láttam hogy egy szinte egy csapat orkát levadásznak, és ez engem nagyon megbántott. És szeretném ezt elmondani, mert ez most nagyon jó lenne ha én ezt most el tudnám mondani, hogy azok az állatok is ugyanolyanok mint mi, csak a vízben élnek de ők is emlősök és ugyanúgy tüdővel lélegeznek mint mi,és nem ártottak senkinek sem, hogy meg kelljen halniuk. És semmivel nem különbek mint mi. Én csak annyit tudok erre mondani, hogy tönkreteszik az egyensúlyt azzal, hogy több állatot is megölnek. köszönöm hogy mindezt leírhattam így talán már egy kicsit jobban vagyok.

  • Kedves Barbara,
    Ne haragudj, hogy csak most került be a hozzászólásod a blogba. Van itt egy kis informatikai probléma, és ezért nem tudtam jóváhagyni.
    De nagyon örülök az írásodnak, és annak is, ha segített, hogy leírhattad!
    szomkat

  • Ha 2040-re eltünik a jég akor mi lesz a bálnákal meg a jeges macikal fokákal na meg az eszkimokal a sarkvidéken ??? Erre valaki gondolt már ….?

  • üdv mindenkinek.mindig csodálattal néztem az állatokat.van ismeretterje sztő filmem a kardszárnyuakról.a cime ha érdekel valakit-a tenger farkasai-miután megnéztem ezt,megvilágosodtam hogy mennyire egyszerű de inteligens és persze gyönyörü is ez az állat.amugy se haragudtam rájuk.a szépségük,megjele nésük egyedi és figyelemre-tiszteletre méltó.szóval olyan ok ők is mint az egyéb vadon élő társaik.egyszerüen csak élnek,ragadoz nak és szaporodnak.mivel mi vagyunk a felsőbbrendű lények,nekünk kell jobban ismerni őket és az egész állat-növényvilágot.akkor elkerülhetők a balesetek.ismerni kell szokásaikat.mit szabad és nem-tenni velük.szeretnék élőbe is látni ilyet.biztos maradandó élmény lenne.a mérete és elegáns megjelenése miatt is.az ember sokszor csak egy pont-a természet előtt.ezt meg kéne jegyeznie mindenkinek aki szándékosan és élvezetből rongálja!!!!

  • az én kedvenc állatom a kardszárnyú delfin szerintem gyönyörüek.

Leave a Comment