Ember Gazdaság

1%?

nem kell hős logóMinden olyan magánszemély rendelkezhet adója 2 x 1 %-áról, aki adózik az ún. összevont jövedelemadó alapja után. Adód 1%-ának felajánlása egy filléredbe sem kerül, hiszen ezt az összeget amúgy is befizeted az államkasszába. Adód 2 x 1%-áról viszont Te döntheted el, hogy kinek a számlájára menjen. A határidő május 21.

Te megtetted? Érdekel a véleményed, és esetleg segítünk másoknak is, ha kommunikálunk róla.

További infók a Szupernagy kampány az 1%-okért honlapján érhetők el.

Néhány meglepő hír

  • A potenciális felajánlók több mint fele nem rendelkezik adója 1%-áról semmilyen civil szervezet számára.
  • 2006-ban 124 ezer darab rendelkező nyilatkozat vagy kisboríték volt hibásan kitöltve.
  • Egy nemrégiben végzett felmérésben feltett „Miért nem rendelkezett az elmúlt évben személyi jövedelemadójának 1 százalékáról?” kérdésre a nem rendelkezők bő egyharmada nem tudott válaszolni, vagy nem akarta negatív viselkedését megmagyarázni, közel 20 százalékukat nem érdekelte ez a lehetőség, vagy bevallottan lustaságból nem cselekedtek, 5 százaléknyian pedig még mindig nem tudtak a rendelkezés lehetőségéről.

Kinek?

Az egyik 1 %-odat alapítvány, társadalmi szervezet (pl. egyesület) vagy külön nevesített intézmény javára ajánlhatod fel.

A másik 1 %-odról valamely egyház vagy a törvényben meghatározott kiemelt költségvetési előirányzat (parlagfű-mentesítés, bűnmegelőzés, egészségjavító sporttevékenység, Szülőföld Alap, erdővédelem, illegális hulladéklerakók felszámolása) javára rendelkezhetsz.

Határidő

Ha önadózó vagy, tedd a rendelkező nyilatkozato(ka)t tartalmazó kisborítékot az adóbevallásod mellé (abba a megcímzett válaszborítékba, amelyet az APEH-től kaptál), majd az egészet postázd május 21-ig.

(Forrás: Szupernagy kampány az 1%-okért)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment