Föld

Csernobil hatása még ma is Finnországban

Csernobil áldozata Húszonegy évvel a csernobili atomerőmű- katasztrófa után is kimutatható a radioaktív szennyezés Finnország déli részén a halakban és a gombákban.

A finn élelmiszerbiztonsági hatóság, az Elvira az atomenergia-biztonsági hatósággal közösen felmérést készített Finnország délnyugati részén, Vammala térségében, amelyet erősen érintett az ukrajnai baleset okozta radioaktív sugárzás.

A megvizsgált halak egyötödében, az ehető gombáknak pedig a felében a kilogrammonkénti 600 becquerel határértéket elérő vagy 20 %-kal meghaladó cézium-137 izotóp szennyezettséget mértek. A gombákban akár a kilogrammonkénti 5400 becquerelt, a halaknál a kilogrammonkénti 2000 becquerelt is elérő cézium izotóp szennyeződést mutattak ki. A megvizsgált halak 17 %-ában rendellenes higanyszennyeződést is kimutattak.

A hatóságok azt ajánlják a helyi lakosságnak, hogy havi egy-két alkalomnál többször ne fogyasszanak édesvízi halat, a gombákat pedig jól tisztítsák meg.

(forrás: greenfo)

A szerzőről

szomkat

3 hozzászólás

  • Én 1et még most sem tudok felfogni! ha tudták mekkora a baj, akkor miért nem mondták el az embereknek, hogy mi az igazság. Jó az természetes, hogy ne alakuljon ki pánik, de ez akkor is szemétség volt az én szememből nézve! Már azzal is számolniuk kellett volna, hogy ha felrobban a 4-es blokk akkor mi lesz a következménye, ennek ellenére mégis csak később tájékoztattak mindenkit. Nem tudták mit dolgoznak az ottani emberek, milyen anyagokkal?

  • Az akkor, hogy titkolták, politika volt. Az más kérdés, hogy felelőtlen és ráadásul rosszul is sült el… Teljesen egyetértünk.

  • Szerintem csak a saját bőrüket akarták menteni. A késői tájékoztatás hab a tortán. Ennyi ártatalan élet…

Leave a Comment