Nem kategorizált

A KlíMAvédelmet! kampányról

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a hozzá csatlakozó 13 regionális környezetvédő szervezet társadalmi kampányt indított „KlíMAvédelmet!” címmel. A kampány weboldala szépnek nem mondható, de itt nem is ez a lényeg, hanem a céljuk, ami egyrészt az, hogy a Kormány és az Országgyűlés határozott lépéseket tegyen az éghajlatváltozás mérséklése érdekében. A kezdeményezés a Föld Napján, április 22-én indult, és a klímastratégia országgyűlési elfogadásával párhuzamosan, októberben zárul.

A kampány másrészt párbeszédet kezdeményez a lakossággal arról, hogy min változtathatunk a klímaváltozás mérsékléséért. A tényeket és tanácsokat egy kisokosban foglalták össze. Emellett aláírásgyűjtőív vagy képeslap aláírásával támogathatjátok a követeléseiket. Az aláírásokat 2007. októberében adják át az Országgyűlés képviselőinek abban a reményben, hogy több tízezer ember véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Néhány pontban a klímaváltozásról:

  • Az ember által okozott éghajlatváltozás a legnagyobb fenyegetés, amivel bolygónk szembenéz. A jó hír: minden, ami az éghajlat megmentéséhez kell, már a kezünkben van.
  • A túlzott és nem hatékony szén- , koolaj- és földgázhasználat felmelegíti bolygónkat, és a globális éghajlat katasztrofális változását okozza.
  • A 2003-as hőhullám 33.000 embert ölt meg Európában – ízelítő abból, mi vár ránk a jövőben?
  • Az éghajlatváltozás áradásokhoz, aszályokhoz és a világon élő fajok negyedének kipusztulásához fog vezetni. Egész országok tűnnek majd el a térképről.
    „Úgy állok Önök előtt, mint egy veszélyeztetett embercsoport képviselője… A globális felmelegedés és a tengervízszint emelkedés ereményeként országom, a Maldív-szigetek, a jövő évszázad során eltűnhet a Föld színéről.” (Maumoon Abdul Gayoom, a Maldív Köztársaság elnöke az ENSZ előtt, 1992)
  • Bár az éghajlatváltozás nagyrészt a mi itteni életmódunk következménye, milliónyi szegény életét fogja követelni a fejlődő országokban.
    „Minden alkalommal, amikor valaki Nyugaton feltesz egy teafőzőt, egyúttal hozzájárul Banglades elárasztásához.” (George Monbiot, író és publicista)
  • A fosszilis tüzelőanyag ipar függésben tart minket a széntől, kőolajtól és földgáztól; és a kormányok a mi pénzünket használják a finanszírozására.
    „Remekül teljesítünk, hál’ istennek… Egyre több fosszilis tüzelőanyagot használunk. Egyre több szén-dioxidot bocsátunk a levegőbe. A szénerőművek csúcsra vannak járatva. Az üzlet soha nem ment még ilyen jól.” (Fred Palmer, Western Fuels Association)
  • Az útjainkon állandóan növekvő forgalom aláás minden kísérletet arra, hogy az éghajlatváltozás ellen küzdjünk.
  • Nem kell nélkülöznünk a fűtés és a világítás terén, mert a rendelkezésre álló energiát sokkal hatékonyabban fel tudjuk használni!
    „Tapasztalataink azt mutatják, hogy az épületek energiahatékonyságának javításához nem több pénzre, hanem több gondolkodásra van szükség.” (Ronald J. Balon, vezető energiamérnök, Montgomery megye)
  • A szén, a kőolaj és a földgáz számára nincs mentség: a megújuló energiaforrások már rajtra készen állnak.
    „Én napenergiába fektetném a pénzem. Micsoda energiaforrás! Remélem, nem kell addig várni e kérdés megoldásával, míg kifogyunk az olajból és a szénből.” (Thomas A. Edison (1847–1931))
  • Az atomenergia nem tiszta, veszélyes és pénzügyileg problémás technológia – és nem megoldás az éghajlatváltozásra.
    „Csernobil úgy kinyitotta a szememet, mint semmi más: megmutatta az atomenergia szörnyû következményeit, amely még akkor is bekövetkezhet, ha nem katonai célokra használják.” (Mikhail S. Gorbacsov)
  • A kormányoknak együtt kell megküzdeniük az éghajlatváltozással, de a fejlett országoknak kell először lépniük, mert ők okozták és okozzák a problémát.
    „Egy gazdag országban született gyerek élete során többet fogyaszt, szennyez, több hulladékot termel, mint 50 fejlődő országban született gyerek. Energiafaló életmódunk bolygónkat odáig taszítja, ahonnan már nincs visszatérés.” (George Carey, Canterbury érseke)
  • Az éghajlat védelme erősíti a gazdaságot, állásokat teremt és javítja az életminőséget.
    „Ha nem foglalkozunk [az éghajlatváltozással], szigetországok kerülnek víz alá; a legtöbb ország mezőgazdasági egyensúlyát teljesen át kell alakítani; a súlyosan szélsőséges időjárási jelenségek száma drámaian nőni fog. […] A jó hír, hogy meg tudjuk oldani ezt a problémát – és közben fokozhatjuk a gazdasági növekedést.” (Bill Clinton, az USA egykori elnöke)

(forrás: KlíMavédelmet!)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment