Föld

Fecskék pusztulását okozta a hideg

fecske Becslések szerint akár másfél-kétmillió fecske is elpusztulhatott itthon a múlt hét eleji lehűlés miatt. A szakértők szerint a madarak tulajdonképpen éhen haltak, mert a szeles, hideg időben eltűntek a rovarok, így nem jutottak táplálékhoz. Egy fecske eszmei értéke körülbelül 10 ezer forint – ezzel számolva milliárdos nagyságrendű természeti kárt okozott a hideg idő.
A Zala megyei Fenékpusztán működő madárgyűrűző állomáson több száz fecskét gyűjtöttek össze, és mentettek meg.

A madaraknak nagyon gyors az emésztésük, így akár fél óra alatt is több grammot változhat a testsúlyuk. Egy kifejlett fecske 20-23 grammot nyom. Az állomásra több olyan egyed került, ami alig volt több mint 10 gramm. Az állomás munkatársa, Paprika Anikó a hírügynökségnek elmondta: öt napja folyamatosan etetik a madarakat. Speciális tápot készítettek nekik, amelybe keménytojást, túrót és tejfölt tettek. Ehhez vitaminkészítményeket és ásványi anyagokat kevertek, és vízzel hígították. A kismadarak pár nap alatt felerősödtek, így az ide behozott 800 fecskéből 300-at sikerült megmenteni.
Rengeteg fecsketetemet találtak egyébként a nagy forgalmú utak mellett is. Ez arra utal, hogy a legyengült madarak egy részét az autók gázolták halálra.

(forrás: Független Hírügynökség)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment