Megélés

In memoriam Mike

Szerző szomkat

Halottak napja előtti héten két ismerősöm is elment. És ha már van egy ilyen nap – mert nekünk kellenek napok a Földre, a halottakra, a nőkre, a környezetvédelemre, a szeretetre, a szerelemre… különben még képesek lennénk elfelejteni őket [elnézést a szarkazmusért]- akkor az idei alkalmat azzal zárom, hogy elmesélem, mit tanultam Mike-tól. Ezzel pedig egyfajta virtuálisan tiszteletet róvok le előtte a bitek világában, és bízom benne, hogy emléke ezzel is tovább megmarad.

Mike megismerkedésünkkor (2004) épp a British Telecom digitális felzárkóztatás kampányának vezetője volt. Európai üzleti találkozásunkkor pedig egy rövid prezentációt tartott arról, hogy hogyan tervezi a digitális felzárkóztatást a BT a vidéki területeken. Tőle hallottam először azt a szót, hogy indirekt marketing – amit gyönyörűen be is építettek a projektbe. Elmesélte az első tapasztalataikat, ami alapján úgy döntöttem, hogy itthon is meg kellene próbálni ezt a kezdeményezést. Mike nem volt ellene, és Chrisszel közösen további tapasztalattal támogattak meg. Így lett a Digitális Híd önkéntes program Magyarországon.

supportingcommunities

Míg Angliában ezt a pubokban szervezték, addig én „nem mertem” a falusi kocsmákba települni. Amíg ott olyan tapasztalatok voltak, hogy az indiai származású nő örült, hogy weben keresztül megtanult vásárolni, mert úgy érezte a boltokban mindig kinézik, addig itthon a távolságok leküzdése okozta az örömet például a kombájn alkatrész kapcsán. Közel 170 Digitális Híd rendezvényt tartottunk itthon, persze a hazai viszonyokra adaptálva. Ezekből valószínűleg egy se jön létre, ha nincs Mike, és nem meséli el, hogy mit találtak ki, ha nem beszélgetünk róla, és nem okozunk élményt több száz önkéntesnek, több ezer kistelepülésen élőnek. Amellett, hogy az egyik jóbarátom jófajta főnöke volt, azt hiszem, hogy ezért is megérdemel egy bejegyzést, és ha odafenn van internet, akkor mosolyogva látja, hogy mekkora hatása volt még itt, nálunk is.

Köszönöm, Mike, nyugodj békében!

Tanulságom is van a történet végén: sosem tudhatjuk, hogy egy-egy pillanattal életünkben mekkora hatást váltunk ki. Valószínűleg Mike sem gondolta. Én viszont az első lelkes élmények után nem jeleztem neki többet. Okozzunk tehát minél több pozitívat, de ha ezt valaki más teszi, akkor annak, aki okozta adjunk erről visszajelzést! Hadd kapjon ő is egy kis pozitív energiát!

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment