Föld

Újabb mérföldkő a műanyagmentesség felé vezető úton

Szerző Vida Melinda

A június 1-én már a Magyar Közlöny hasábjain is megjelent a 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet „az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról”, a mai napon pedig hatályba lépett a szabályozás a Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásaival összhangban.

Mely termékekre vonatkozik ez a szabályozás?

A 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet értelmében a mai naptól, azaz 2021. július 1-től nem lehet Magyarországon forgalomba hozni az alábbi egyszer használatos műanyag termékeket:

  • fültisztító pálcika
  • műanyag evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika)
  • egyszer használatos műanyag tányér
  • műanyag szívószál, italkeverő pálcika
  • léggömb rögzítő és azokat tartó pálca (beleértvea léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet)1
  • expandált polisztirolból készült ételtartók és italtárolók
  • könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével
  • oxidatív úton lebomló2 műanyagtermékek

Bizonyos termékekre a rendelet hatálya nem terjed ki, így például a kisgyermekeknek készült poharakra vagy az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakra és pálcikákra.

De mit is jelent ez a fogyasztókra és a szolgáltatókra nézve?

A fenti lista és a kormányrendelet megfogalmazása alapján a mai naptól csak a forgalmazás lesz tilos, tehát a boltok polcain biztosan nem várnak már ezek az egyszer használatos eszközök. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is találkozunk velük a jövőben, hiszen a szolgáltatók, akik a mai napig készleteket halmoztak fel és ezidáig nem tértek át a környezetbarát csomagolásokra, tárolókra és eszközökre, továbbra is felhasználhatják ezeket a készletük erejéig.

Persze, a készletek végesek, így várhatóan az év végére talán mindenhonnan elfogynak majd a mától tiltott eszközök, illetve nagyon sok szolgáltató a szabályozás hatályba lépése előtt már változtatott. Erre utalnak az elmúlt hónapokban tapasztalható változások is:

  • nejlon zacskók helyett nagyon sok étterem papír táskákban küldi ki a megrendelt ételt
  • nagyon sok vendéglátóipari egység egyáltalán nem vagy csak kérésre ad szívószálat, és többségében itt is már papír szívószállal találkozhatunk
  • és sok helyen már az elviteles evőeszközök lecserélése is megtörtént.

Az időzítés pedig remek, hiszen a mai nappal veszi kezdetét a #műanyagmentesjúlius, ez a szabályozás pedig azok számára is egyszerűbbé teszi majd az akcióban való részvételt, akik a rendeléskor kapott nejlon zacskók, kávéspohártetők vagy műanyag evőeszközött használata miatt kételkedtek abban, hogy érdemben csatlakozhatnak.

A Plastic Free July részleteiről itt írtunk.

Lábjegyzet
1 kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valaminta fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat
2 olyan adalékanyagokat tartalmazó műanyagok, amelyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy kémiai lebontását idézik elő


A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment