Megélés

Fenntarthatósági évértékelő: ez történt a 4. negyedévben

Szerző Vida Melinda

2021 végéhez közeledve elérkezett az idő, hogy visszatekintsünk az évre, és számba vegyük mindazt, ami a világban történt a fenntarthatóság területén. Nézzük meg, mi történt a negyedik negyedévben.

Négyrészes cikksorozatunkban összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú eseményt ESG (Környezet-és klímavédelem, Társadalom, Vállalatirányítás) témákban, amelyek horderejüknél vagy példaértéküknél fogva jelentős hatással voltak úgy a vállalati szférára, mint a magánéletünkre.

OKTÓBER

Idén először került átadásra a Vilmos herceg és Sir David Attenborough által alapított Earth Shot Prize, amely az eddigi legnagyobb presztízzsel rendelkező környezetvédelmi díj. 5 kategóriában hirdették meg: A természetes környezet védelme és helyreállítása; A levegő megtisztítása; Az óceánok revitalizálása; Hulladékmentes világ kiépítése; A klímaváltozás enyhítése. Az esőerdők helyreállításáért tett több évtizedes célzott erőfeszítéseiért Costa Rica nyerte meg az első kategóriát. A levegő megtisztításáért az indiai Takachar vállalat nyerte el a díjat, amely egy hordozható, traktorokhoz csatolható készüléket állított elő, ami a növényi maradványokat eladható biotermékekké konvertálja, így azok nem kerülnek elégetésre. Az óceánok helyreállításáért kiosztott díj a Coral Vita nevű kezdeményezést illette, akik szárazföldön előnevelt korallokat telepítenek degradált korallzátonyok mentén. A negyedik kategória nyertese Milano városa lett, ahol célzott, átfogó intézkedések révén évente 130 tonna élelmiszer összegyűjtéséről és szétosztásáról gondoskodnak, elkerülve ezzel, hogy azok hulladékká váljanak. A klímaváltozás enyhítéséért járó díjat az Enapter kapta. A vállalat megújuló energia révén állít elő kibocsátásmentes zöld hidrogént.

Persze októberben már mindenki javában a hamarosan kezdődő COP26 klímapolitikai eseményre koncentrált, mi szintén, így még az esemény előtt összegeztük, mit várunk a klímacsúcstól.

NOVEMBER

A novemberi glasgow-i klímacsúcs keserédes eredménnyel zárult: a klímapolitika a helyes irányba mozdult el, de a célok még nem elég ambíciózusak ahhoz, hogy a felmelegedést a 1,5°C-os határérték alatt tartsuk. A 200 fél által aláírt glasgow-i vállalások fényében a hőmérséklet emelkedés várhatóan eléri a század végére a 2,4°C-ot. Pozitívum, hogy megszületett az első olyan nemzetközi egyezmény, amely az olaj-és gázipar külföldi támogatásának beszüntetését célozza, ezzel pedig éves szinten dollármilliárdok tolódhatnak a fosszilis szekorból a megújuló energia irányába.

Míg a világ a klímacsúcsra figyelt, Ausztriában bevezették a klímajegyet (Klimaticket), amely egy teljes éven át feljogosítja birtokosát az ország valamennyi tömegközlekedési eszközének használatára – mindössze napi 3 Euronak megfelelő összegért. Az osztrák kormány azt várja a Klimaticket bevezetésétől, hogy a tömegközlekedés olcsóvá és mindenki számára elérhetővé tételével növekedni fog azoknak a száma, akik a vonatot, buszt vagy villamost választják az autó helyett.

DECEMBER

Az év vége mindig az összegzések ideje, így erre a hónapra mi is inkább tanulságokat fogalmaztunk meg, amelyek az egész évet végigkísérték és meghatározók lesznek a jövő évek tekintetében.

    • A COVID-19 világjárvány 2020-hoz hasonlóan, még ha nem is olyan mértékben, de 2021-ben is döntően befolyásolta a munkaerőpiaci trendeket. A munkahelyi egészség és biztonság szerepe amellett, hogy felértékelődött, egyes vonatkozásaiban át is alakult. A járvány idejére érvénybe lépő korlátozások és a pénzügyi bizonytalanság mentálisan is megviselték a dolgozókat. A munkaadók elkezdték felismerni, hogy a jólétnek nem csupán fizikai, de emocionális vonatkozásai is vannak.
    • A legtöbb felmérés azt mutatja, hogy a pandémia alatt megnövekedtek a munkavállalók elvárásai munkahelyükkel kapcsolatban. Bár a fizetés továbbra is fontos tényező, egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a munka és magánélet egyensúlyának és a karrier-lehetőségeknek.
    • A felelős befektetők elvárásai egyre szigorodnak a munkavállalói, de különösképpen a vezetői diverzitás tekintetében. Jó péda erre, hogy az S&P Global hosszútávú piackutatása alapján a 2002 és 2019 között vizsgált vállalatok bruttó nyeresége 1,8 trillió dollárral haladta meg az iparági átlagot, amennyiben nő töltötte be a CFO tisztségét.

Három, a klímaváltozás hatásainak erősen kitett ország (Banglades, Szamoa és Vanuatu) indítványozta a Hágai Törvényszéknél, hogy a környezetkárosítást vegyék fel a nemzetközi bűncselekmények listájára.

  • Idén is folytatódtak a klímaperek: aktivisták a világ számos országában bíróság elé vitték a klímaválság ellen nem megfelelően fellépő kormányokat. Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Portugáliában és Lengyelországban még nem született döntés, Hollandiában, Írországban és Belgiumban viszont a kormányokat elítélő határozatot hoztak a bíróságok.

A klímaválság tehát a mindennapunk része, közös ügyünk, hogy változtassunk és feladatunk, hogy hagyjuk a természenek, hogy maga is részt vegyen a klímaváltozás elleni harcban (szénelnyelők, kék karbon).

A sűrű 2021-es történések után kívánunk minden kedves olvasónknak egy nagyon boldog, fenntartható megoldásokkal és attitűddel teli új évet! Jövőre folytatjuk, és reméljük, hogy velünk tartotok. BÚÉK!

A cikk szerkesztői: Pálfi Nándor, Szomolányi Katalin, Vida Melinda

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment