Föld

Ma ünnepelnek a meteorológusok

Szerző admin

1950-ben jött létre a Meteorológiai Világszervezet, a WMO, március 23-án életbe lépett a szervezet alapokmánya. Ez a jeles dátum lett a meteorológusok világméretű közösségének az ünnepe, a Meteorológiai Világnap, melyet 1960 óta minden évben megtartanak. A megrendezett ünnepségek középpontjában mindig egy-egy időszerű témakör áll. A 2022. évi, hatvankettedik világnap fókuszába a korai figyelmeztetés és korai cselekvés került, mellyel a szervezet szeretne rávilágítani a katasztrófakockázat csökkentése érdekében a hidrometeorológiai és éghajlati információk fontosságára.

A WMO 1951 óta az ENSZ egyik speciális szervezete, 193 tagjával kormányközi testületként működik. Tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors időjárási tájékoztatáscsere megszervezése tartozik. A WMO-nak nemcsak az időjárás és az éghajlat, hanem a hidrológia egyes részterületei is – a légkör és a felszíni vizek közötti kölcsönhatások miatt – a tevékenységi körébe tartozik.

Az éghajlatváltozás következtében a világ számos részén egyre gyakoribbak és intenzívebbek az időjárási, éghajlati és vízi szélsőségek. A kapcsolódó veszélyeknek egyre többen vagyunk kitéve, melyet a népességnövekedés, az urbanizáció és a környezet leromlása idéz elő. Nem véletlen, hogy a WMO úgy gondolja, hogy ma már nem elegendő előrejelezni, hogy milyen lesz az időjárás. A hatásokon alapuló előrejelzések, amelyek tájékoztatják az embereket, hogy az időjárás mit fog okozni, létfontosságúak az életek és a megélhetés megmentéséhez. Ennek ellenére a korai figyelmeztető rendszerek lefedettsége még a világ népességének csak kétharmadát védik.

A WMO idei évi üzenetében megfogalmazódott az igény, hogy jobb koordinációt kell kiépíteni a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok, a katasztrófavédelmi hatóságok és a fejlesztési ügynökségek közötti a jobb megelőzés, felkészültség és reagálás szempontjából. A világjárvány rávilágított arra, hogy összekapcsolt világunkban többféle kockázatot magában foglaló, határokon átnyúló megközelítést kell alkalmaznunk ahhoz, hogy előrehaladást érhessünk el az éghajlatváltozással, a katasztrófakockázat-csökkentéssel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos globális célok felé. Ha a megfelelő időben, a megfelelő helyen fel vagyunk készülve és képesek vagyunk cselekedni, sok életet menthetünk meg, és megóvhatjuk a közösségek megélhetését mindenhol, most és a jövőben is.

A 2022. március 23-i meteorológiai világnap témája tehát a „korai figyelmeztetés és a korai cselekvés”, ami rávilágít a hidrometeorológiai és éghajlati információk fontosságára a katasztrófakockázat csökkentésében.

A WMO felhívásában említett jobb koordinációt hazánkban a 2006. augusztus 20-i sajnálatos események már megteremtették. Azóta minden évben fokozott figyelemmel készülnek állami szerveink az országszerte megrendezésre kerülő ünnepi rendezvények biztosítására. Az Operatív Törzs munkájában – az Országos Meteorológiai Szolgálaton kívül – számos állami szerv képviselője részt vesz annak érdekében, hogy a rendezvények látogatói maximális biztonságban érezzék magukat.

A Szolgálat korán felismerte, hogy a veszélyes időjárási helyzetek és azokból kialakult katasztrófákkal szemben a társadalom kiszolgáltatottságát csökkenteni kell a társadalom növekvő sérülékenysége, a klímaváltozás és az erőforrások beszűkülése okozta súlyos kihívások miatt. Ennek érdekében 2009-ben elindult egy olyan meteorológiai fejlesztés, amely lehetővé tette a veszélyes időjárási jelenségek detektálását, követését és előrejelzését hazánk kistérségire lebontva. A kistérségi figyelmeztető előrejelzés és riasztás kiadása (zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső, hófúvás esetén) azóta operatív feladattá vált. A veszélyjelző rendszer részét képezik még az ún. speciális figyelmeztetések is (hőség, extrém hideg, továbbá a tartós sűrű köd előfordulásának lehetősége). Amennyiben a kiadott figyelmeztető előrejelzések vagy riasztások az ország egész területét vagy több megyét (fővárost) érintenek, és azok a lakosság normál életfeltételeit jelentősen veszélyeztetik, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának bázisán operatív törzset állítanak fel, hogy a veszélyhelyzetet kellő gyorsasággal kezelni tudják.

A különböző szervezetekkel való szoros együttműködés további példája az OMSZ legújabb szolgáltatása is, amely szintén a szélsőséges időjárás kezelésére irányul. A csapadékvíz elvezetés méretezéséhez használható ingyenes tervezői szolgáltatást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Magyar Mérnöki Kamara szakmai közreműködésével készítették el.

A világnap központi eseménye mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat is ünnepi rendezvénnyel készül, a világnap alkalmával számos kitüntetést és díjat adományoz a tudománnyal foglalkozó szakembereknek, illetve a meteorológiával foglalkozó önkénteseknek munkájuk elismeréseként. Minden meteorológus kollégára szeretettel gondolok ezen a jeles napon!

A szerzőről

admin

Leave a Comment