Ajánló Élet-módi Ember Föld Megélés

Hiteles címkék nyomában – mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és élelmezés

Szerző Ali Amina

Ma induló cikksorozatunkat Ti inspiráltátok. A visszajelzések alapján nagyon foglalkoztat benneteket a termékeken látható címkék kapcsán, hogy melyik a hiteles, így arra jutottunk, készítünk nektek egy kisokost a keresendő jelölésekről, amelyek segíthetik a tudatos fogyasztást.

Korábbi cikkeinkben már többször is szó esett a termékek címkézése és a zöldrefestés kapcsolata között. A számos bio, öko, zöld címkék forgatagában nem könnyű az eligazodás, nehéz eldönteni, hogy melyiknek lehet hinni, és melyik teljesen hiteltelen, hiszen a termékek csomagolásainak zöldrefestése mögött gyakran piackutatások, profi csapatok munkái állnak, azt kutatva, hogy milyen külsővel vennék meg a legtöbben a terméket. Ezek alapján a fogyasztó nem csak nem elég tájékozott, hanem egy profi manipuláció áldozata is. Jelen cikksorozatunkban bemutatjuk a leghitelesebb és leggyakoribb címkéket, és azoknak jelentését kategóriánként. Az első cikkben az erdőgazdálkodás és mezőgazdasági termékeket érintő címkék kerülnek bemutatásra.

Fair Trade Fair Trade International – A Fair Trade jelzés azt jelenti, hogy a legtöbbször harmadik országból származó gazda és gazdaság fair bérezésben részesült, és a befektetett erőforrásainak árát tükrözi a termék ára. Ezek a termékek természetesen drágábba kerülhetnek a nem fair trade termékeknél, ugyanis az olcsó termékeknek az ára (pl. fast fashion) köszönő viszonyban sincs a termék előállítási költségével.
A híres címkék közül (Rainforest Alliance, UTZ, Fair Trade) a Fair Trade rendelkezik a legszigorúbb kritériumokkal. A Fair Trade jelzés biztosítja, hogy a terméket készítők nem a világpiaci árak alapján fizetik ki, tartalmazza továbbá a gyerekmunka tilalmát, a tisztességes munkakörülményeket, valamint a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó szabályokat is. A Fair Trade jel számos termékkategóriára kiterjed: élelmiszerekre (banán. kakaó, kávé, cukor), fűszerekre, textíliákra.

Rainforest Alliance Rainforest Alliance – A zöld béka jel azt jelenti, hogy a termék elkészülte a fenntarthatóság 3 pillérét (ESG) támogatja. Az erdő- és klímavédelmet, a biodiverzitás és természeti erőforrások megőrzését, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását foglalja magában. A jel megszerzéséhez tehát tilos az erdőírtás, környezetszennyező talajvédelmi technikák alkalmazása.
A Rainforest Alliancet 1986-ban alapították. A jel több, mint 100 fajta terméken szerepelhet: élelmiszereken (tea, kávé, kakaó, vanília, banán), kozmetikai termékeken, és egyes otthoni kiegészítőkön (gyertya). A jel a trópusi országok gazdáinak és gazdaságainak minősítésére szolgál, az egész értékláncra vonatkozó szabályok betartása révén nyerhető el. A minősítetteket rendszeresen ellenőrzik és felülvizsgálják. Ami fontos, hogy nem maga a termék kapja a minősítést, hanem a gazdaság, ezért is szerepel a termékeken, hogy „[termék] amely Rainforest Alliance Certified ™ gazdaságból származik”. Hátránya, hogy ez a minősítés nem ír elő egy minimum árat a termékekért, így a gazdák kiszolgáltatottak, és a világpiaci árhoz kell igazítaniuk az áraikat. A béka jellel ellátott termékek vásárlásakor tehát biztosak lehetünk benne, hogy ezzel védjük az esőerdőket.

UTZ Certified UTZ Minősítés – Az UTZ jel számos terméken megtalálható volt, 2018-tól azonban a Rainforest Alliance része lett. A minősítés szintén a fenntartható gazdálkodást jelenti, így nagyon hasonló volt a Rainforest Alliancehoz, azonban míg a az utóbbi az erdőgazdálkodásra és a turizmusra is kiterjedt, addig az UTZ csak mezőgazdasági termékeket minősített. Az összeolvadással kiterjedtebb kapcsolatrendszer keletkezett és átláthatóbb, modernebb működés kezdődött meg.

EU Organic EU Organic products label – A jel azt jelenti, hogy a terméket az EU-ban állították elő. A jelet akkor kaphatja meg a termék, ha az arra létrehozott bizottság megvizsgálta és organikusnak tekintette, tehát az összetevőinek minimum 95%-a organikus volt (a maradék 5%-ra is szigorú szabályok vonatkoznak), valamint az előállításuk, feldolgozásuk, szállításuk és tárolásuk módjára vonatkozó szigorú feltételeknek is megfeleltek.

Bio Bio Siegel -a német biotermékek minősítésére szolgál. Nem rendelkezik saját szabályozási alappal, ugyanazt jelenti, mint az EU Organic Products label, és a jelnek kötelező megjelennie mellette, tehát használata önkéntes és főként reklámozásra szolgál.

RSPO RSPO Certified Sustainable Palm Oil – A pálmaolaj világszerte leggyakrabban fogyasztott olajfajta. A pálmafa a legtöbb olajat adó növény, és alacsony az előállítási költsége is. A hagyományos pálmaolaj-ültetvények sok esetben hozzájárulnak az erdőirtáshoz, biodiverzitás csökkenéséhez és más környezeti problémákhoz.
Az RSPO fenntartható pálmaolaj gazdálkodás címke azt jelenti, hogy a termék előállításához felhasznált pálmaolaj a RSPO fenntarthatósági szabványainak megfelel. Az RSPO által kibocsátott tanúsítványok azt mutatják, hogy a termelők betartják a környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható pálmaolaj-termelésre vonatkozó követelményeket.

FSC FSC Forest Stewardship Council – Az FSC, vagyis a Forest Stewardship Council a tudatos fa és erdőgazdálkodást jelenti. Az olyan ételek és fa alapanyagú termékeken találhatjuk a jelzéseket, amik megfelelnek a felelős erdőgazdálkodásnak. Az FSC szempontjai közé tartozik, hogy az ökológiai egyensúly megtartása, a helyi dolgozók jogai érvényesülnek a fakitermelés és az erdőtelepítés folyamán.

VEGAN VEGAN V-Label International – A vegán jelet nem csak élelmiszerek, de különféle kozmetikumok, textíliák, ruhadarabok is viselhetik, ugyanis a vegán kifejezés nem csak a táplálkozásra terjed ki, hanem az élet minden területére, így az állatokon való tesztelést, szőrme, bőr viselést is elutasítják. A jel a vásárlás könnyítésére szolgál, ugyanis a vegán élelmiszereknek és termékeknek általában alacsonyabb a környezeti hatása.

Főbb forrás:
Tudatos Vásárlók Egyesülete

A szerzőről

Ali Amina

Leave a Comment