Ember Föld Gazdaság

Az EU betiltja a megtévesztő környezeti cimkézéseket, amelyek az ellentételezésre támaszkodnak

Szerző Ónodi Vanda

A klímasemlegesnek, biológiailag lebomlónak vagy környezetbarátnak minősített termékek és szolgáltatások esetében bizonyítani kell a címkék valódiságát, viszont a szén-dioxid-kibocsátást ellentételező rendszerek ezentúl ki vannak tiltva a bizonyítási folyamatokból.

Az új irányelv bevezetése egyben azt is jelenti, hogy egységes, előre engedélyezett címkéket lehet majd a jövőben használni a termékek és szolgálatások fenntarthatósághoz kapcsolódó előnyeinek kommunikációja, jelölése során.

Az Európai Parlament képviselői szerdán (2024.01.17.) megszavazták, hogy az EU-ban 2026-tól betiltják az olyan kifejezések használatát, amelyek evidenciaként szén-diodix-kibocsátás ellensúlyozására hivatkoznak, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a félrevezető kifejezések használatát. Ennek értelmében, sok ma még használt, de az EU által nem hitelesített címke, elnevezés kivezetésre kerül, úgy mint a környezetbarát, természetes, biológiailag lebomló, klímasemleges, vagy öko.

Az új direktíva csak azokat a fenntarthatósági címkéket engedi meg, amelyek jóváhagyott hitelesítési rendszert használnak.

„Ez az új törvény véget vet a félrevezető hirdetéseknek, az állítólagos fenntartható termékeknek, és képessé teszi a vásárlót a fenntarthatóbb döntések meghozatalára.”-nyilatkozta Anna Cavazzini, a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke.

„Kifejezetten örülök annak, hogy a kifejezések, mint a klímasemleges vagy klíma pozitív, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásán alapszanak, teljesen ki lettek tiltva a belső piacról. Szívesen vesszük a cégek befektetéseit klímavédelemi projektekben és természetesen ezekre vonatkozóan ezentúl is kommunikálhatnak a vállalatok. Azonban továbbiakban nem tűnhet majd úgy, hogy fák ültetése az esőerdőkben klímasemlegessé teszi egy autó gyártását, egy futball világkupa megrendezését vagy kozmetikumok gyártását. Ez a megtévesztés már a múlté. Ami egy nagy siker a környezetnek, a klímának és a fogyasztóknak.”

Az EU-s irányelv tárgyalása több hónapon keresztül folyt, amit követően szeptemberben született meg az eredménye. Ezt fogadták el szerdán a törvényhozók, azzal a kikötéssel, hogy a tagállamoknak két évük van a direktíva bevezetésre.

„Ez az egyezmény nagy előrelépés az őszintébb reklámozási gyakorlatok felé és az informáltabb európai fogyasztás irányába. Az Európai Unió vezető szerepet vállal a zöldrefestés elleni küzdelemben.”-nyilatkozta Lindsay Otis, egy szakpolitikai szakértő.

Korábbi kapcsolódó cikkünk itt olvasható.

Forrás: The Guardian

A szerzőről

Ónodi Vanda

Leave a Comment