Élet-módi Ember Föld Megélés

Hiteles címkék nyomában- Az újrahasznosítást jelző címkék

Szerző Ali Amina

Cikksorozatunk következő részében a rengeteg terméken megtalálható, újrahasznosítással kapcsolatos tartalmakat reprezentáló címkéket járjuk körbe.

Számos nemzetközi nagyvállalat indult el a zöldrefestés útján, az „x%-ban újrahasznosított termék”, a „Recycle me!”, és néhány más hangzatos kijelentés képében. Nézzük, mik azok, amik valójában az alátámasztott újrahasznosított anyagok tartalmazását, vagy maga a termék újrahasznosíthatóságát jelzik.

Mobilus Loop
Mobilus Loop – A jel azt jelenti, hogy a termék újrahasznosítható, de maga az alapanyag nem feltétlenül készült újrahasznosított anyagokból. Amennyiben mégis, úgy a Mobius Loopban egy bizonyos százalék lesz látható. Ezen kívül a PET-eknek is és az üvegeknek is más Mobius Loop jele van. A jelölés az EU-ban kötelező.

Waste electricals
Waste electricals – A jel azt jelenti, hogy a terméket nem szabad a normál hulladékos kukába dobni, hanem külön gyűjtőhelyre kell vinni. Azok az elektronikai termékek rendelkeznek ezzel a jellel, amik az EU piacon jelen vannak.

Műanyagfajták

A műanyagokon találhatunk a típusától függően egy számot 1-től 7-ig.
Magyarországon a szelektív kukába dobható az 1,2,4 és 5-ös számú. Ahogy korábban arról szó volt, ez a Mobius Loop egy fajtája.
A műanyagok zöme az 1-es, 2-es,4-es típusba tartozik, és ezek az újrahasznosítható kategóriába tartoznak. A jel megtalálható például
01 PET 02 PE-HD 04 PE-LD
1: műanyag poharakon, üdítős palackokon
2: samponos flakonokon, mosószeren, tisztítószeren
4: szatyrokon, zacskókon, fóliákon

  • A 3-as fajtájú műanyag, ismertebb nevén PVC, nem dobható a szelektív gyűjtőbe, korlátozottan újrahasznosítható, ételek csomagolásán, egyes palackokon megtalálható
  • Az 5-ös fajta a polipropilén, újrahasznosítható, általában műanyag edények, élelmiszerek, húsok csomagolására alkalmas műanyagok készülnek belőle.
  • A 6-os számú, polisztirol, általában ételes dobozok (mivel jól szigetel), habedények, habszivacs tálcák, eldobható kávés poharak, korlátozottan újrahasznosítható.
  • A 7-es típus, az egyéb típusú műanyag, minden, ami nem sorolható a fenti 6-ba.

03 PVC 05 PP 06 PS

További jelölések

komposztálható csomagolás
Komposztálható csomagolás – A jel a komposztálásra utal. A jellel ellátott termék megvásárlása jó alternatíva lehet, ugyanis a körforgásos gazdaság elősegítését teszi lehetővé.

Tidyman
Tidyman – A címke eredetileg Nagy-Britanniában indult, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk. Tehát tulajdonképpen ez nem a termék anyagára, nem is a használás utáni lehetőségekre szolgál, csupán felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne szemeteljen. .

The Green Dot
The Green Dot – (önkéntes) Zöld pont – Egy vállalat címkézheti csomagolását a zöld pöttyel, még akkor is, ha a termék nem újrahasznosítható, és nem is újrahasznosított anyagokból készült – ez azt jelenti, hogy a vállalat pénzt adományozott a csomagolás valahol a világon történő újrahasznosítására.

Cikksorozatunk első része itt olvasható.
További hasznos információt keresel, látogass el a Tudatos Vásárlók Egyesületének weboldalára.

A szerzőről

Ali Amina

Leave a Comment