Föld

Képajánló a víz világnapja alkalmából

Fülöp-szigetek

A National Georgaphic oldalán ismét lélegzetelállító képeket találtam. A megrázó felvételeket a víz világnapja alkalmából tették közzé, hivatkozva az ENSZ idei figyelemfelkeltésére a vízkészletek csökkenésével kapcsolatosan.

Bár a Föld felszínének mintegy 70 %-át víz borítja tengerek és óceánok formájában, az összes vízkészletből csupán 2 %-ot tesznek ki az édesvizek. Ennek legnagyobb része (az összes édesvízkészlet 77 %-a) a sarki jégtakarók és gleccserek jegébe fagyva, illetve felszín alatti rétegvíz és mélységi víz (az összes édesvízkészlet 21 %-a) formájában van jelen. A folyóIndonézia - fürdésvizek, az édesvízi tavak, a talajvíz, illetve a légkörben található vízpára alkotja a fennmaradó részt.

Világszerte, de különösen a harmadik világban óriási probléma a vizek szennyezése, a természetes élőhelyek átalakítása és a túlhalászat.

Néhány példa a 12 kép közül:

  • Az argentínai Perito Moreno gleccser évről-évre fogyatkozik. A szakemberek szerint a világ gleccserjeinek eltűnése néhány évtizeden belül komoly csökkenést eredményez a rendelkezésre álló vízkészletben.
  • A brazíliai Sao Paulóban üres flakonok ezrei szennyezik a Pinheiros folyót.
  • Egyiptom területét több mint tízezer kilométer hosszan hálózzák be csatornák. A többi kanálishoz hasonlóan a Szakkara-csatornában szintén nem csak a szennyest, hanem az állatokat is mossák.
  • Fiúk, akik a Fülöp-szigetek fővárosát, Manilát átszelő, erősen szennyezett Pasig folyóban guberálnak.
  • A Fülöp-szigetek fővárosát, Manilát átszelő folyó mentén sorakozó kalyibák szintén hozzájárulnak a víz erős szennyezettségéhez. Bár a Fülöp-szigetek komoly víztartalékokkal rendelkezik, az országban 10 millió ember nem jut tiszta vízhez, és 21 millióan élnek olyan körülmények között, amelyek nem felelnek meg az alap higiéniai előírásoknak.
  • Sivatagi virág az izraeli Holt-tenger kiszáradt területén. A világ legmélyebb területének, a 440 méterrel a tengerszint alatt található Holt-tengernek a felülete évről-évre csökken, elsősorban az intenzív mezőgazdasági felhasználásnak köszönhetően. Az izraeli kormány terve szerint egy 160 kilométeres csatornán keresztül vezetnének vizet a Vörös-tengerből a kiszáradó Holt-tengerbe.
  • Anya és lánya mosakszik az indonéziai Dzsakarta erősen szennyezett folyójában.
  • A jemeni főváros külső kerületében egy vízárus tölti fel tartályát. A Közel-Keleten Jemen az egyik ország, amely súlyos vízhiánnyal küzd.
  • A délnyugat-kínai Jialing folyó idén télen csaknem teljesen kiszáradt.
  • Extrém alacsony a kínai Jangce vízszintje. A Jangce és a Sárga-folyó vízszintje idén télen rekord alacsonyra csökkent, aminek következtében csaknem ötmillió ember szenvedett a vízhiánytól.
  • Pakisztánban egy helyi fiú gumitömlőkben szállít vizet a Manchar-tóból. Pakisztán legnagyobb édesvízi tava ökológiai katasztrófa előtt áll, ami több mint százezer helyi halász megélhetését is veszélyezteti.

Nézd meg Te is a képgalériát!

A szerzőről

szomkat

4 hozzászólás

  • :-(
    És ezek csak a szemmel láthatóan is nagy problémák, a jéghegy csúcsa, mondhatnám.

    Mondjuk azért ezek többnyire fejlődő országbeli, ill. nem a standard ameriko-európai kultúrát bemutató felvételek, és igaziból erre sem tudom, mi a megoldás, mármint a többé-kevésbé erőszakos civilizáció (és nem úgy, hogy az elavult technológiákat rájuk sózzuk), vagy hagyni őket békén. De ez csak amolyan hangos morfondírozás volt.

  • Igen. És ilyenkor érdemes belegondolni, hogy milyen szerencsések is vagyunk, hogy ide születtünk…

    Örülök a „hangos morfindírozás”-odnak. :) Nagyon összetett kérdést feszegetsz. Szerintem senki sem tud egyértelmű választ erre. Azt azonban érdemes lehet végiggondolni, hogy vajon hogyan kerültek a brazil folyókba flakonok. Úgy értem ezeket az amerikai v. európai gyártók vitték oda, tehát segíteni illene abban is, hogy ezek kezelését is megoldják. Nem biztos, hogy a probléma kialakulásának nem részesei a nyugatiak.

    Hasonló, bár ellenkező oldali comment-váltásunk volt Dáviddal az Amazonas ICT-vel történő védleméről. Én örültem, Dávid pedig szkeptikus volt, hogy jó-e, ha az őslakosoknak ilyen eszközöket adunk a kezükbe, hogy megvédhessék az esőerdőt.

  • A „manilai kalyibák”-nál azt hittem, lefordulok a székről.aztán az utolsó kép…Hirtelen el szégyelltem magam amiért sílni voltam idén is.Rettentes!

  • @goete
    De jó, hogy becommenteztél! Teljesen elfelejtettem ezeket a képeket a 2 év alatt, pedig…
    És 22-én ismét a víz világnapja lesz. Köszi!

Leave a Comment