Föld

Az elmúlt hét hírei

Gondoltam, csinálok egy rövid kis összesítést az elmúlt hét érdekes híreiről. Természetesen ez nem lett teljeskörű, de elég jó áttekintést nyújt arról, hogy mi történt április 17 – 25 között. A hírek sora természetesen bővíthető…

  • Ki védi meg a jegesmedvéket?

Míg a Bering-szoros amerikai oldalán hónapok óta vitatkoznak azon, hogy veszélyeztett fajjá nyilvánítsák-e a jegesmedvéket, az oroszok határozott cselekvésre szánták el magukat: meglepő érveléssel éppen a jegesmedve-vadászat legálissá tételével kívánják megvédeni a kihalástól az Északi-sarkvidék medvéjét. (Geographic.hu)

  • Fodor Gábor lesz a környezetvédelmi miniszter

Fodor Gábort környezetvédelmi miniszternek jelöli a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivői testülete – jelentette be Kóka János pártelnök szerdán Budapesten. A jelöltet a miniszterelnök is támogatja. (Greenfo)

  • Épül az első öko-felhőkarcoló

Több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, emeletei között szélturbinák lapátkerekei forognak, 313 méter magas, 350 millió dollárba kerül és Dubajban épül a Rotating Tower, a világ első öko-felhőkarcolój. (Greenfo)

  • Kitűnő a Balaton vízminősége

A Balaton mikroszkópikus élővilága is jelzi a tavaszt. Jó hír az, hogy nincs semmi rendkívüli jelenség a tó életében, minden az ilyenkor ismert és megszokott rend szerint alakul. (Geographic.hu)

  • Térinformatika a természetvédelem szolgálatában

Az állampolgárok számára az információs rendszer bevezetése a természetvédelmi nyilvántartások országos egységesítését jelenti, amelynek következménye a gyors és pontos digitális adatszolgáltatás. A rendszer fejlesztése 2004-ben kezdődött EU támogatással 500 MFt költségvetéssel, a teljes átadás 2007. őszén várható. (Greenfo)

  • Pomáz is klímabarát települések lesz

Pomáz is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Kutatóintézete által indított, Klímabarát települések elnevezésű programhoz – az egyezményt Budapesten írta alá Tamás Pál, az intézet igazgatója és Vicsi László, a Pest megyei település polgármestere. (Greenfo)

  • Mit kellene tennie Magyarországnak az éghajlatváltozás ellen?

Te mit tanácsolsz? A Cromo Alapítvány, az Energia Klub és a Védegylet felhívása. (Greenfo)

  • Több száz fókatetem a Kaszpi-tenger partján

Mintegy ötszáz fókatetemre bukkantak a Kaszpi-tenger partján Kazahsztán nyugati felén. Az állatok többsége kölyök volt, pusztulásuk oka egyelőre nem ismert – jelentette szerdán a kazahsztáni rendkívüli helyzetek minisztériuma. (Geographic.hu)

  • Csernobil 21 éve

1986. április 26., Csernobil: robbanás a helyi atomerőmű 4.blokkjában. 3,5 millió ember szenvedett egészségkárosodást. (Greenfo)

  • Egymillió fát ültetlnek New Yorkban

A következő tíz évben egymillió facsemetét ültetnek el New Yorkban, részeként a nagyváros környezetvédelmi programjának – jelentette be Michael Bloomberg főpolgármester. (Greenfo)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment