Föld

Pókok és a globális felmelegedés

hamis özvegy

A melegedő éghajlat következtében a hírhedt fekete özveggyel rokon mérgező pókfaj kezd erőteljesen szaporodni Nagy-Britanniában, ahol eddig alig ismerték ez az állatot.

A hamis özvegy – latin nevén steatoda nobilis – 1870-ben került át a szigetországba a Kanári-szigetekről, a nagy-britanniai  hideg telek miatt azonban nemigen tudott meghonosodni ott. Az utóbbi évek enyhe téli időjárása azonban kedvez a fajta szaporodásának, írta a Daily Mail, különös óvatosságra intve egyúttal a gazdaságokban  és a kiskertekben tevékenykedőket. Félelmetes hírű rokonával, a fekete özveggyel ellentétben a borsónyi méretű steatoda nobilis mérge nem halálos, de a csípés helyén nagyméretű duzzanat keletkezhet, komoly fájdalom kíséretében.

Mint Stuart Hine, a londoni történeti múzeum rovarszakértője a lapnak elmondta, hogy – a globális felmelegedésnek köszöhetően – a pók példányszáma több százezerre nőtt a szigetországban. Egyelőre még elsősorban a brit szigetek déli területei veszélyeztetettek, nemsokára azonban az északabbra fekvő vidékeken is várható a steatoda nobilis tömeges felbukkanása.

(Forrás: Daily Mail)

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment