Föld

551 leölt bálna

Canon can save whales! (Commerciante di Maiali) Öt tengeren eltöltött hónap után a Nisshin Maru, japán bálnavadász hajó tegnap kikötött. Igaz, fele annyi, a Dél- tengeri Bálnarezervátumból leölt bálnával a fedélzetén, mint amennyi eredeti terveikben szerepelt, de még így is: 551 bálna végezte halállal.

Az idei évi bálnavadászati szezon most véget ért, de ismét csak egy évre. Ezúttal 551 bálna értelmetlen és álkutatás mögé bújtatott lemészárlásával. Igaz, hogy ez a szám, éppen hogy csak egy kicsivel több, mint a fele a bálnavadászok eredeti idei tervének, de ez még mindig százzal több bálna annál, amit a vadászok három évvel ezelőtt ejtettek el.

A mostani bálnavadászatot, a Greenpeace több, mint 14 napon keresztül teljesen megakadályozta. Az nemzetközi szervezet Esperanza nevű hajója, mintegy 4300 tengeri mérföldön keresztül üldözte a japán bálnavadász hajót, a Nisshin Marut a dél-tengeri bálnarezervátum területén.

A csukabálnák tömeges leölése mellett, a vadászok idei terve között a különösen veszélyeztetett barázdás bálnák és hosszúszárnyú bálnák lemészárlása is szerepelt. Szerencsére, a világméretű tiltakozásoknak köszönhetően, még a szezon előtt törölték a hosszúszárnyúak levadászását, viszont a barázdás bálnák még mindig napirenden vannak a vadászok lelendő zsákmányai között.

Az elmúlt években a Japán Halászati Hivatal folyamatosan olyan információkkal vakította a világot, miszerint a barázdás bálnák száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, ezért indokolt az általuk tervezett 50 állat megölése a világ második legnagyobb bálnafajából.

Annak ellenére, hogy a japán bálnavadász flotta 3 hónapot töltött a déli-tengereken kizárólag azért, hogy a „meggyarapodott” barázdás bálnákat kutasson és 50-et leöljön, nem láttak egyet sem.

A bálnák védelméért folytatott harc színtere most áthelyeződik Chilébe, Santiagóba. Itt kerül ugyanis megrendezésre a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) következő éves ülése. Japán ismét mindent meg fog tenni, hogy rákényszerítse akaratát a világra és folytassa kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Egy bálnarezervátumban a leölhető bálnák száma a nullával kell, hogy egyenlő legyen. Ha a japánok komolyan gondolják a bálnák tudományos kutatását, akkor a következő évben kamerákkal kellene nekik visszatérni a Déli-tengerekre szigonyok helyett.

A Greenpeace szerint a Canon kamerák a leghíresebb reklámozói a vadon és veszélyeztett állatok védelmének, és mint ilyen világcég, nekik kellene a leghangosabbnak lenni a bálnák védelme érdekében, ám ezt még mindig nem tették meg. Egyik akciójuk a Canonnal készített képek versenye volt, amelynek nyertes képét látod ebben a postban is.

Ha csatlakozni kívánsz a Canon vezérigazgatójának írt leveléhez, akkor azt itt teheted meg.

(forrás: Greenpeace)

A szerzőről

szomkat

Szólj hozzá

  • Azt lehet tudni, hogy ez a kép hogyan készült? Mivel az, hogy ilyen beállításban elkapja pont azt, hogy egy bálna farkuszonya a szemében és a lencsében is tükröződik, szerintem eléggé nem kivitelezhető, ráadásul ilyen élesen. Nekem photoshop gyanús a kép.

  • Nem tudom, hogy hogy készült. A Fliclr-on is megnéztem, de ott sincs róla semmi. Egyetértek, ha már csak a pillanatból indulunk is ki, akkor is photoshop gyanús. De nekem tetszik.

Leave a Comment