Ajánló Gazdaság

ESG-értékelés | az [G] tanulságai

Szerző Vida Melinda

Ahogy arról május 25-én hírt adtunk, a HVG-vel közösen megjelentettük az ESG TOP 25 rangslitát, amelyben a hazai nagyvállalatok fenntarthatósági teljesítményük alapján először kerültek értékelésre az országban.

Az ESG-értékelésünk első körében a HVG által 2022. november közepén publikált HVG TOP 500 lista első száz legnagyobb árbevételű magyarországi vállalat, valamint a hét legnagyobb összbevételű bank (az MNB Aranykönyve alapján) adatait vizsgáltuk. Mivel az adatszolgáltatás és a közzététel is időben nagyon nagy eltérést mutatott a vállalatok esetében, így meghatároztunk egy záró dátumot (2023. február 28.) és az eddig publikált nyilvános információkat, az elérhető 2021-es publikus adatokat vettük alapul az értékelésünk során.

Az első körben főként a fenntartható működés alapjainak számító politikák és célok meglétét vizsgáltuk, valamint az alapján értékeltük az egyes szervezeteket, hogy adnak-e ki fenntarthatósági jelentést, és ha igen, ezt milyen formában teszik (saját jelentés, anyavállalati jelentés; szabványosított vagy szabvány nélkül készült; harmadik fél által audiált).

Az így szerzett pontok alapján a második körbe azok a vállalatok kerültek, akik a megszerezhető maximum pont legalább felét elérték. A közel 40 vállalat teljesítményének értékelésére került sor már teljesítmény vonakotázában ESG (Environment, Social, Governance) szempontok alapján a második körben.

Ebben a cikkben az [G], azaz a vállalatirányítási vizsgálat módszertanát, valamint az értékelés során szerzett tapasztalatokat osztjuk meg.

A gazdasági dimenzió 3 témakör köré szerveződött, úgy mint

  1. javadalmazás
  2. női vezetők
  3. beszerzés és szállítóilánc-menedzsment

Ezen témakörök mentén az értékelés során az alábbi kérdésekre kerestük a választ:

  • hogy alakul a teljes éves javadalmazási ráta
  • a felsővezetők javadalmazása ESG-hez kötött-e
  • női vezetők aránya a menedzsmentben
  • női vezetők aránya a legfőbb döntéshozói testületben
  • a beszerzési folyamatnak részét képezi-e ESG értékelés
  • fenntarthatósági szempontból minősítik-e a beszállítókat és milyen arányban
  • mekkora a helyi beszerzési arány.

A teljes éves javadalmazási ráta (GRI 2-21) a 2021-ben kiadott új GRI szabvány részeként jelent meg, mint adatszolgálatási követelmény, így ennek köszönhetően az első ESG értékelés során még kevés vállalatnak volt erre vonatkozóan nyilvános adata.

A 2022-ben kiadott fenntarthatósági jelentésekben, valamint szervezeti weboldalon 8 vizsgált vállalat számolt be arról, hogy a felsővezetők javadalmazása (prémium) esetén figyelembe veszik az ESG célokhoz kapcsolódó teljesítések.

A női vezetők arányáról a menedzsmentben, illetve a legfelsőbb döntéshozói testületben a korábbi mutatókhoz képest elég sok vállalat tesz közzé nyilvános adatot. Míg a menedzsmentre vonatkozó mutató kapcsán elmondható, hogy a pénzügyi szolgáltató szektor általánosságban jobban teljesít, mint a többi iparág (kivétel a Magyar Telekom, amely távközlési vállalatként 2. helyen végzett a mutató értékelésében), addig a legfőbb döntéshozó testület estében már sokkal változatosabb az iparági összetétel a legjobbak között.

Áttérve a harmadik témablokkra, a beszerzés kapcsán megfigyelhető, hogy a fenntarthatóságban élen járó vállalatok esetében már a beszerzés során is megjeleik az ESG szempontú (de minimum környezeti / társadalmi) értékelés. Ezzel szemben a már meglévő beszállítóikat már csak 3 vállalat minősíti meghatározott időközönként fenntarthatósági szempontok mentén, és a minősített beszállítók aránya is nagyon eltérő (míg a legjobb eredménnyel végző vállalat esetében a beszállítók közel 57%-a részt vesz a minősítésben, a másik két vállalat esetében ez az érték 17% körüli).

Végezetül a fenntartható szállítóilánc-menedzsment részeként azt is megvizsgáltuk, hogy az egyes vállalatok esetében hogy alakul a helyi beszerzési arány. Iparágfüggetlenül azt tapasztaltuk, hogy azon vállalatok, amelyek nyilvánosan közzé tesznek adatot a témában, minden esetben 50% feletti helyi beszerzési arányról számolnak be, a TOP3 esetében viszont már 94% felett van a helyi beszerzések aránya.

A társadalmi TOP10

  1. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.
  2. E.On Hungária-csoport
  3. UniCredit Bank Hungary Zrt.
  4. Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
  5. Erste Bank Hungary Zrt.
  6. MKB Bank Nyrt. (ma: MBH)
  7. CIB Bank Zrt.
  8. MVM-csoport
  9. Magyar Posta Zrt.
  10. Market Építő Zrt.
Megjelent az ESG-lista TOP 25 magyar vállalati ranglista
A legnagyobb magyar cégekről rendhagyó, ESG szempontú lista készült, amely megmutatja, hogy üzleti jelentőségük mellett mennyire felelősen működnek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból.
Úttörő, az összes magyarországi nagyvállalatot górcső alá és sorba állító ESG (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – irányítási) szempontú listát készített a Planet Fanatics’ Network fenntarthatósági tanácsadócég és a HVG.

Kapcsolódó cikkek blogunkon és a HVG oldalán.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment