Ajánló Élet-módi Föld Megélés

Kis lépések, nagy változás – Kezdetét vette a műanyagmentes július kihívás

Szerző Vida Melinda

Idén is szeretnénk motiválni, hogy minél többen csatlakozzatok a Plastic Free July kihíváshoz.

Előjáróban, ha most találkoztál először ezzel a kampánnyal: a Plastic Free July® egy globális mozgalom, amely emberek millióit segíti abban, hogy részesei legyenek a műanyagszennyezés elleni megoldásnak – hogy tisztább utcáink, óceánjaink és közösségeink legyenek.
Az idei évben a szervezet egy konkrét kihívás naptárt készített, amelyben hasznos tippeket kapnak azok, akik még csak most indulnak el az úton.

31 napos kihívás szimbolizálja azt a 31 apró lépést, amit ha világszerte több millióan megteszünk, akkor hatalmas hatást tudunk elérni.

  1. Válassz kisebb lépéseket. Például, hozd meg a döntést, hogy idén Te is részt veszel az akcióban!
  2. Használd, ami már rendelkezésedre áll. Nagyon fontos, hogy a műanyagmentesség jegyében ne szelektáld ki a meglévő konyhai vagy fürdőszobai eszközeidet, hiszen azokat már megvetted. Az ügyet nem azzal támogatod, ha egyik pillanatról a másikra mindent kidobsz és lecserélsz műanyagmentes változatra. Viszont, ha a soron következő vásárlás előtt állsz, mielőtt levennéd a megszokott terméket a polcról, érdemes keresni környezetbarátabb, műanyagmentes alternatívát.
  3. Vidd magaddal a bevásárlószatyrodat.
  4. Használj kulacsot. Így mindig nálad lehet, sok helyen újratöltheted. Pénzt és időt takarítasz meg, na meg persze nem termelsz több műanyag hulladékot.
  5. Hagyd el a egyszer használatos kávés poharakat. Vidd magaddal saját hordozható kávésbögrédet, vagy ha van pár perced, fogyaszd el helyben. Neked is jár egy kis kikapcsolódás.
  6. Hagyd el a szívószálat. Ez Magyarországon már nem okozhat kihívást, hiszen szabályozás szerint egyébként sem adhatnak a vendéglátóhelyek műanyag szívószálat.
  7. Használj újrahasználható evőeszközöket. Itt szintén a szabályozásoknak köszönhetően lecserélték már az eldobható műanyag evőeszközöket. Ha viszont Te sem kedveled a fa villa aromáját, vidd magaddal az evőeszköz készleted.
  8. Válaszd a csomagolásmentes, kimérős zöldséget és gyümölcsöt.
  9. Tárold az ételeket újrahasználható edényekben.
  10. Kerüld a palackozott üdítőitalokat.
  11. Válaszd műanyagmentes csomagolású alternatívát.
  12. Válaszd a kimérős, szálas teafüveket az előrecsomagolt filteres helyett.
  13. Július 13-án a Plastic Free July jegyében hívd meg egy műanyagmentes reggelire, vagy piknikre a barátaidat.
  14. Elvitel helyett fogyaszd el helyben az italod vagy ételed.
  15. Válaszd a műanyagmentes tisztítószer alternatívákat. A legköltséghatékonyabb ha Te magad készíted otthon filléres hozzávalókból, vegyszer- és műanyagmentesen.
  16. A szeptemberre készülve keress műanyagmentes alternatívákat a kedvelt íróeszközökre. Jó opciók lehetnek a csomagolásmentesen vagy papír csomagolásban vásárolható eszközök, az újratölthető minőségibb darabok.
  17. Válaszd a műanyagmentes mosószer alternatívákat.
  18. Készítsd el házilag a kedvenc rágcsálnivalódat. A nyári estéken, kerti partik keretében nagyon sok chipses zacskó, snack csomagolás, nem újrahasznosítható műanyag csomagolás végzi a kukában. Ezeket kicsi kreativitással és ráfodított idővel el lehet kerülni.
  19. Csökkentsd a műanyagok mennyiségét a fürdőszobában. Érdemes megszámolni, hogy hányféle egyszer használatos műanyag csomagolás díszíti a kád környékét vagy a bújik meg a szekrényben. A szilárd szappanok és szilárd samponok remek alternatívák.
  20. Csökkentsd a műanyagok mennyiségét a háziállatok gondozása során. Bizony akár kutyát, akár macskát vagy más kiskedvencet tartunk, itt is legtöbbször egyszer használatos műanyag csomagolásokkal találkozunk. Szerencsére ma már nagyon jó műanyagmentes alternatívákat vagy csomagolásmentes változatokat találhatunk, érdemes egy kis időt rá szánni a keresésre.
  21. Gyűjtsd össze és értékeld a háztartásod által termelt hulladékot. Egy-egy hónap alatt termelt szemét mennyisége is sokkoló lehet, de akár egy hét alatt összegyűlt mennyiség nagyon fel tudja nyitni az ember szemét. Gondolj csak bele, milyen gyakran telik meg a szemetes? Szelektíven gyűjtöd a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget? Vagy minden egybe megy?
  22. Készítsd el saját testápolási és tisztálkodási termékeidet.
  23. Ruhavásárlás esetén is válaszd a természetes anyagokat.
  24. Válaszd az újrahasználható menstruációs termékeket.
  25. Válts szilárd szappanra.
  26. Válaszd a természetes anyagú, műanyagmentes játékokat.
  27. Refuse, reduce, reuse, recycle, azaz a műanyagmentesség felé vezető 4 lépés. Ha lehetőségünk engedi, utasítsuk vissza a felkínált egyszer használatos műanyag eszközöket. Törekedjünk a műanyag eszközök mennyiségének csökkentésére. A már meglévőket használjuk újra és újra, ameddig lehet. Végül ne felejtsük el újrahasznosítani.
  28. Járj utána, kutatkodj, mélyítsd el tudásod a témában.
  29. A hétköznapok után az utazások során is csökkentsd az egyszer használatos műanyagok használatát.
  30. A jeles napok, ünnepségek, partik során is törekedj a műanyagmentességre.
  31. Ugye nem is volt nehéz! Ezekkel a kis lépésekkel Te is hozzájárulsz, hogy világszerte több száz millió ember közösen valódi hatást érhessen el a műanyagmentesség felé való törekvésben.

Ha pedig a hónap végén nem szeretnéd abbahagyni a műanyagmentesítést, az alábbi videóban 100 tippet találsz (persze párat említettem már én is), amivel tovább csökkentheted a hulladékot, ezzel együtt pedig pénzt is megspórolhatsz.

A legjobb szemét az, amelyik nem jön létre.

A cikk lezárásaként szeretnénk még egy kis segítséget adni a műanyagok újrahasznosítása, szelektíven gyűjtése kapcsán.

Közvetlen szomszédságunkban, Szlovákiában az emberek többsége már tudatosította, hogy a hulladékkezelésnek közel sem az a legjobb módja, ha mindent egy fekete konténerbe dobálunk, majd elvisszük a hulladéklerakóba. Az újrahasznosítás ma már egyfajta divattá vált, aminek köszönhetően sokuk otthonában megtalálhatóak a hulladék tárolására alkalmas különböző, színes tárolók. Van, aki az üveget, az újságot és a PET palackokat válogatja szét, és van, aki még a borítékok műanyag részét is eltávolítja. A statisztika azonban világosan beszél: Szlovákia lakossága még így is túl keveset szelektál. Ha a szeméttárolókban felhalmozódott hulladékot a földre szórnák és egyesével minden szétválogatásra kerülne, csupán a szemét 4%-a kerülne végül a lerakóba. Az összes többi, tehát 96% tovább osztályozható és újrahasznosítható lenne.
Magyarországon 2022 decemberében a MEKH tette közzé, hogy 2021 során összegyűjtött összes települési hulladék mennyisége 3 270 586 tonna volt. A begyűjtött hulladék meghatározó hányadát (2 414 738 tonna, 74%) továbbra is vegyes hulladék tette ki, 10% bio- és zöld, 7% csomagolási, 5% lom, 1% üveg hulladék volt, 3% az egyéb kategóriába tartozott. Sokkoló, de az egy főre eső települési hulladék mennyisége 336,11 kg volt, a HUMUSZ oldalán olvasható rövid összehasonlításban pedig jól látható, hogy 2020-hoz és az azt megelőző évekhez képest 2021-ben tovább nőtt az összes termelt hulladék mennyiség. Ez főként annak tükrében elgondolkodtató és szomorú, hogy 2020-ban a COVID miatt ideiglegesen nagyon sok termék kapott extra csomgolást, ami 2021-ben már nem volt jellemző. Tehát van még dolgunk.

A hulladék másodlagos nyersanyagként való felhasználásával óvjuk a nyersanyagokat és spórolunk az elsődleges természeti erőforrásokkal, emellett mérséklődik a víz- és légszennyezés, valamint az energiafelhasználás mértéke is. Ezen kívül természetesen a hulladéklerakóban összegyűlő szemét mennyisége is jelentősen csökken.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy pontosan mely műanyagok újrahasznosíthatók, keresd az alábbi ikonok valamelyikét a csomagoláson.

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment