Gazdaság

WEF24 a bizalom újjáépítéséről

Szerző szomkat

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) 54. éves találkozójának célja volt, hogy teret biztosítson a bizalomra építő alapelvekre történő összpontosításhoz, beleértve az átláthatóságot, a következetességet és az elszámoltathatóságot.

Ez az éves találkozó több mint 100 kormányt, minden nagyobb nemzetközi szervezetet, a Fórum 1000 partnerét, valamint civil társadalmi vezetőket, szakértőket, ifjúsági képviselőket, társadalmi vállalkozókat és hírügynökségeket üdvözölt.

De vajon kinek mi csapódott le? A McKinsey és a Financial Times összefoglalóit mutatjuk.

A téma
„A bizalom újjáépítése” fényében és a kollektív ügyintézés mértékének meghonosítása érdekében három alapvető szinten kell elkezdeni a bizalom helyreállítását: a jövőben, a társadalmakon belül és a nemzetek között. 

Program
A program jól strukturált munkafolyamatokból állt, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a jövőt meghatározó kulcsfontosságú kérdésekhez, négy egymással összefüggő tematikus prioritáson keresztül:

1. Biztonság és együttműködés elérése egy szétaprózótt világban
Hogyan kezelhetjük hatékonyan a biztonsági válságokat, például a közel-keleti helyzetet, miközben a széttagoltság strukturális erői alá helyezzük a padlót? Hogyan azonosíthatjuk azokat a területeket, ahol az együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy minden érdekelt fél számára előnyös forgatókönyvet biztosítsunk?

2. Növekedés és munkahelyteremtés egy új korszakban
Hogyan tud a kormány, az üzleti élet és a civil társadalom összefogni egy új gazdasági keret körül, hogy elkerüljék az évtizedes alacsony növekedést, és az embereket egy virágzóbb pálya középpontjába állítsák? Hogyan minimalizálhatjuk a kompromisszumokat és maximalizálhatjuk a szinergiákat olyan helyzetben, amikor a hagyományos intézkedések látszólag kudarcot vallanak?

3. A mesterséges intelligencia (MI), mint a gazdaság és a társadalom hajtóereje
Hogyan fordíthatjuk az MI-t mindenki hasznára? Hogyan tartja egyensúlyban az eltérő szabályozási környezet az innovációt a társadalmi kockázatokkal? Hogyan fog a mesterséges intelligencia kapcsolódni más transzformatív technológiákhoz, beleértve az 5/6 G-t, a kvantumszámítástechnikát és a biotechnológiát?

4. Hosszú távú klíma-, természet- és energiastratégia
Hogyan alakíthatunk ki egy hosszú távú rendszerszemléletű megközelítést a szén-dioxid-semleges és természetpozitív világ célkitűzéseinek elérése érdekében 2050-re, miközben megfizethető, biztonságos és inkluzív hozzáférést biztosítunk az energiához, élelemhez és vízhez? Hogyan egyensúlyozzuk ki ezeket a kompromisszumokat a társadalmi konszenzus elérése érdekében?

Mielőtt megidézzük a McKinsey és a Financial Times összefoglalóit, kezdjük Jane Goodall davosi üzenetével. Ebből kiemelek egy mondatot, ami remélem, hogy minden davosi látogatóhoz elért: „Azok az emberek, akik nem tartják fontosnak az éghajlatot, nem érdemlik meg, hogy vezetők legyenek”.

McKinsey 10 kulcsfontosságú üzenete Davosból 

A végtelennek tűnő geopolitikai és gazdasági bizonytalanság ellenére a globális üzleti vezetők óvatosan optimisták voltak 2024-et illetően Davosban. Bár a kihívások és meglepetések továbbra is elkerülhetetlenek, a lehetőségek nőnek – állítja a McKinsey. 

  1. A sebesség kulcsfontosságú a jobb teljesítményhez. A lassan mozduló vállalatokhoz képest a gyorsan fejlődő szervezetek vezetői 2,1-szer nagyobb működési rugalmasságról, 2,5-szer magasabb pénzügyi teljesítményről, 3,0-szor nagyobb növekedésről és 4,8-szor nagyobb innovációról számolnak be.
  2. Az együttműködés sokrétű, és együtt létezhet a versennyel. A vezetők úgy is gyakorolhatják az „együttműködést” – egyensúlyt teremtve az együttműködés és a verseny között – hogy a közös érdekek érdekében ezt bizonyos területeken előmozdítják, miközben máshol nem.
  3. A generatív mesterséges intelligencia forradalom még csak most kezdődik. A Gen AI készen áll a szerepek átalakítására és a teljesítmény növelésére olyan funkciókban, mint az értékesítés, a marketing, az ügyfélműveletek és a szoftverfejlesztés. A folyamat során dollárbilliók szabadulhatnak fel a bankszektortól az élettudományokig.
  4. A fenntarthatóság elengedhetetlen az üzleti életben. A nettó nulla gazdaságban való eligazodás az elmúlt 12 hónapban bonyolultabbá vált, de a bátor fellépést vállaló vállalatok felgyorsíthatják az értékteremtést és újrapozícionálhatják magukat a versenytársakkal szemben.
  5. A nők egészsége összefügg a gazdasági jóléttel. A nők egészségi állapotának hiányát orvosló befektetések évekkel és életévekkel növelhetik meg az életet, és 2040-ig évente 1 billió dollárral lendíthetik fel a világgazdaságot.
  6. Az átalakulás átfogó megközelítése a leghatékonyabb. Az átalakulás sikerének négy alapvető eleme – az akarat, a készség, a szigor és a hatókör – jobb esélyt adhat a vezetőknek arra, hogy megelőzzék a versenyt az állandó zavarok és változások idején.
  7. Az üzleti vezetőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy a legjobb tehetségeket a legmagasabb értékű szerepekhez igazítsák. Sok szervezetben a kritikus szerepkörök 20-30 %-át nem a legmegfelelőbb emberek töltik be. A készségalapú munkaerő-felvétel segítheti a szervezeteket új tehetségbázisok elérésében.
  8. A legjobb vezérigazgatók jobb állapotban hagyják a szervezeteket, mint ahogy azt kapták. Az önelégültség gyakori kihívás a vezérigazgatók számára, de nem kell, hogy az legyen. A legjobban teljesítő vezérigazgatók valóban megkülönböztető értéket teremtenek.
  9. A teljesítmény és a sokszínűség nem zárja ki egymást. Egy olyan időszakban, amikor a vállalatokra rendkívüli nyomás nehezedik, hogy megőrizzék pénzügyi teljesítményüket, miközben eligazodnak a gyorsan változó üzleti környezetben, a sokszínűségre vonatkozó üzleti érvek nemcsak megállják a helyüket, hanem nőnek is.
  10. Ne hagyja figyelmen kívül India lehetőségeit. India gyorsan átalakul, mint a világ egyik leggyorsabban növekvő nagy gazdasága. Ami a technológiát, a tehetségeket, az egészségügyet és más területeket illeti, 2024-ben – és azon túl is – érdemes odafigyelni a jövőjére.

Financial Times újságírója, Gillian Tett sem a fő program mentén szedte össze a következtetéseit, mint inkább az egyéb eseményeken és beszélgetéseken hallottak alapján. 

Szerinte az idei davosi Világgazdasági Fórum találkozója a Covid-19 óta először tudott bevonzani járvány előtti méretű tömegeket. Másik feltűnő jelenségként azt emelte ki, hogy a geopolitikai és technológiai viták milyen mértékben fojtottak el sok hagyományos, a gazdasággal – és az éghajlatváltozással – kapcsolatos beszélgetést.

De heves viták zajlottak a főbb eseményektől távol a fenntarthatóság jövőjéről – nem utolsósorban azért, mert a vállalati vezetők úgy tűnik, mindannyian a szén-dioxid-mentesítési intézkedések felé törekednek, és tudatában vannak a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének szükségességével. „Az ügyfeleinknek ezen a héten a legfontosabb kérdése a mesterséges intelligencia volt, de a második általában a fenntarthatóságra vonatkozott” – mondta Jack Azagury, az Accenture stratégiai és tanácsadói üzletágának vezetője. 

Tehát melyek voltak a hét legfontosabb témái? – a Financial Times rangsora következik:

1. A mesterséges intelligenciának DEI-re van szüksége
Egy „Hal” kísértete – a 2001: Űrodüsszea című film gonosz mesterséges intelligencia karaktere – idén erősen lebegett Davos felett, attól tartva, hogy a mesterséges intelligencia nemcsak az egzisztenciális kockázatokat szabadítja fel (azaz a számítógépek túljárnak az ember eszén), hanem a hatalmat is összpontosítja az egyenlőtlenségeket növelő módszer. Ami még rosszabb, ahogy Alex Tsado, az Alliance4ai non-profit csoport társalapítója elmondta, hogy a gazdag nemzeteken kívüli hangokat eddig nagyrészt kizárták az MI fejlesztéséből. Az Alliance4ai azonban azért küzd, hogy ezt helyrehozza Afrikában. És bár a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás (DEI) bizonyos vállalkozásoknál kiment a divatból a politikai visszhangok közepette, a Big Tech vállalatok tudják, hogy ellensúlyozniuk kell a mesterséges intelligencia torzításaival kapcsolatos kritikákat.

Eközben néhány megfigyelő, például will.i.am, a rapper, azt az elképzelést hirdeti, hogy az MI kiegyenlítő hatással is bírhat ahelyett, hogy az egyenlőtlenséget szítaná. Yann LeCun, a Meta vezető mesterséges intelligencia-tudósa elmondta, hogy a mesterséges intelligencia demokratizálásához legalább három dologra van szükség: támogatott számítási teljesítményre a Big Techen kívüli intézmények számára, nyílt forráskódú mesterségesintelligencia-kutatásra és olyan szabályozásra, amely nem akadályozza meg az új belépőket attól, hogy ezen a területen versenyezzenek. Itt van remény.

2. Digitalizáció a jó érdekében
Egy másik forró téma volt a héten, hogy hogyan lehet a digitalizációt felhasználni a fenntarthatósági célok előmozdítására. A Microsoft társalapítója, Bill Gates például Davosban járt egy mesterséges intelligencia-kompatibilis ultrahang kütyüvel, amely szerinte javíthatja az anyák egészségét a fejlődő világban. Will Marshall, a Planet űrcsoport vezérigazgatója bejelentette, hogy cége műholdadatokat gyűjt, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével elemeznek, hogy támogassák a szén-dioxid-piacokat, és megbizonyosodjanak arról, hogy a napelemeket hatékonyan telepítik-e (azt mondta, hogy sokan nem). Katie McGinty, a Johnson Controls munkatársa elmondta, hogy a mesterséges intelligencia nulla lábnyomot biztosít az épületekben a megújuló energia alkalmazásának finomhangolásával. „Nem érhet el nullára egy épület MI nélkül” – mondta, és a Princetoni Egyetem példáját hozta fel olyan intézménynek, amely mintegy 70 %-kalcsökkentette karbonlábnyomát, és 60 %-kal a közüzemi számláját ezen intézkedések segítségével.

Az egyik legkülönösebb történet a repülőgép-vécékről szólt: azt mondták, hogy az Egyesült Államok kormánya gépi tanulási rendszereket telepít a szennyvízminták elemzésére, amikor repülők landolnak a repülőtereken, hogy új vírusokat keressenek. 

3. Szabályozási „fordulópont”
Bárki, aki klímavédelemben dolgozik, ismeri a környezeti fordulópontokat. Emmanuel Faber, a Nemzetközi Fenntarthatósági Szabványügyi Testület (ISSB) elnöke azonban azt mondta, hogy most egy „szabályozási fordulópontnál” is tartunk. Ennek az az oka, hogy miközben új intézkedéseket vezetnek be a fenntarthatósági jelentés előmozdítása érdekében, ezeket nem hajtják végre egyformán a régiókban. Ez azt jelenti, hogy a világ vagy a megnövekedett széttagoltság felé halad, amiben nehéz lesz eligazodni a vállalatoknak, vagy lendületet kaphat egy egységesebb modell felé.

Egyértelmű, hogy Faber melyiket akarja látni, és azt is elmondta, hogy az új európai fenntarthatósági szabályok (szerencsére) nagyjából összhangban vannak az ISSB-vel környezetvédelmi szempontból. Hasonlóak a közelmúltban Kalifornia által elfogadott intézkedések, amelyek arra kényszerítik a nagyvállalatokat, hogy jelentsenek a Scope 3 kibocsátásukról – az ellátási láncaikból és termékeik felhasználásából. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet azonban meghátrál a Scope 3 szabályoktól. 

4. A kritikus ásványi anyagok – forró téma
Manapság mindenki a zöld technológia megszállottja a periódusos rendszer miatt: a megújuló energia szárnyalásához olyan ásványi anyagok széles körű forrásaira van szükség, mint a lítium és a nikkel. És az a tény, hogy az ezek körüli ellátási láncok annyira Kínára összpontosítanak, végtelen szorongás forrása számos vállalati igazgatóságban – a nyugati biztonsági intézményekről nem is beszélve. [A problémával mi is foglalkoztunk itt, a fejlövésen.] A heti találkozó forró témája az volt, hogy lehet-e diverzifikálni a beszerzést. Ukrajnából egy nagy delegáció tartózkodott a városban, amelynek tagjai örömmel mutattak rá arra, hogy országukban hatalmas készletek vannak a legkritikusabb ásványokból. A befektetők szerint becsült értékük 4-12 milliárd dollár között van, és könnyen elláthatják Európát, ha sikerül fejleszteni az infrastruktúrát. Azt is elmondták, hogy a kínai tisztviselők szintén érdeklődnek, hogy hozzáférjenek ehhez – még akkor is, ha Oroszország megpróbálja megragadni őket.

Miközben azonban Ukrajnában dúl a háború, a legtöbb csevegés arról szólt, hogy mennyi lelőhely lehet olyan helyeken, mint Chilében vagy Skandináviában – vagy az óceánok alatt –, és (talán a legfontosabb), ahol a szennyező finomító üzemeket elhelyezhetnék.

5. A partnerkapcsolatok is forró téma
A hét elején a WEF közzétette a globális kockázatokról szóló éves felmérését, amely azt sugallja, hogy a davosi küldöttek étvágya egyre nagyobb a köz-magán társulások, valamint az iparágon belüli szövetségek iránt. Könnyen belátható, hogy miért: a világot ma kísértő fenntarthatósági kihívásokat túl nehéz és költséges megoldani egyetlen vállalat számára. Sőt, a csoportos működés nagyobb politikai védelmet nyújt minden visszahatással szemben – és csökkentheti a költségeket.

Vegyük a Pepsit, amely hagyományosan olyan heves rivalizálásban állt a Coca-Colával, hogy a fenntarthatóságért felelős vezető Jim Andrew azzal viccelődött, hogy ez a nagy „vörös és kék” szakadék Amerikában a politika után. Andrew azonban azt mondta, hogy az olyan cégek, mint ez a kettő, most aktívan keresik az együttműködés módját olyan kérdésekben, mint a regeneratív mezőgazdaság és a vízellátás, és ez valószínűleg tovább fog duzzadni.

6. Az ESG alig volt hallható
Még ha a vállalatok részt vesznek is a fenntarthatósági törekvésekben, a legtöbb vezető most nem szívesen használja az „ESG” mozaikszót, különösen, ha amerikai. Valójában feltűnő volt a szó hiánya a WEF-en. Hibáztatni ezért a politikai visszhangot lehet. Az egyetlen kivétel, Takeshi Niinami, a Suntory japán italcsoport vezérigazgatója volt, aki elmondta, hogy cége továbbra is szívesen használja ezt a kifejezést, mivel továbbra is széles körben elterjedt Japánban – de egyre inkább a társadalmi kérdésekre utal (például a szegénység enyhítésére), valamint zöld kezdeményezésekre.

Ez azt jelenti, hogy bárkinek, aki a fenntarthatóság mellett szorgalmazza a vállalatot, most ezt kell bemutatnia kollégáinak és részvényeseinek, mint a rugalmasság- és hírnévépítésről szóló kezdeményezést – ahelyett, hogy csak jót tenne. „Még mindig megtörténik – de meg kell mutatnunk, hogy a fenntarthatóság hogyan segíti az eredményt. Semmit nem vehetsz természetesnek” – mondta az egyik fenntarthatósági vezető. Ez természetesen az egyik oka annak, hogy ezek a civil szervezetek Davosban vannak.

A szerzőről

szomkat

Leave a Comment