Megélés

„A vállalati fenntarthatóság realitásáról mindent itt tanultam” – búcsúzik tőlünk Nándi

Szerző Vida Melinda

3 év után búcsúzik a csapatunktól Nándi. Örülünk, hogy velünk voltál és Te is „planetfanatikussá” váltál. Sok sikert!

Melyik volt a kedvenc projekted?

Számos érdekes és igen izgalmas projektben vehettem részt az elmúlt években, ennél fogva nem is tudnék egyet kiválasztani közülük. Mindazonáltal voltak olyan projektek, melyek egyértelmű mérföldkőként szolgáltak számomra a szakmai fejlődésem útján.

Ilyen volt a HVG-vel immár két egymást követő évben közösen kiadott ESG-toplista, melyben Magyarországon elsőként rangsoroltuk a legnagyobb árbevételű hazai vállalatokat fenntarthatósági teljesítményük alapján.

Szeretettel gondolok vissza az E.ON Hungária Csoport és a Market Csoport fenntarthatósági jelentéseire is, melyek során végigkísérhettem azt a komplex és sokszereplős folyamatot, ami a nyers adatoktól az olvasmányos és színes jelentés elkészültéig vezetett.

Mit tanultál?

Amikor planetfanatikussá váltam, az egyetem után egyből belecsöppentem a „mélyvízbe” és a vázlatos, sok tekintetben lyukacsos elméleti tudást alkalmazható, kézzelfogható ismeretanyagra, majd értékes tapasztalatra cserélhettem. Fenntarthatósági jelentések, felelős befektetői értékelések, stratégiák, trendkutatás… A vállalati fenntarthatóság realitásáról mindent itt tanultam, amiért mindig nagyon hálás leszek a csapattársaimnak.

Miben változott az életed?

A fenntarthatóság már korábban is fontos volt számomra, azonban hajlamos voltam a „fotel-klímaaktivista” szemüvegén át, abszolút módon tekinteni a fenntarthatósági problémákra. Immár sokkal árnyaltabban látom a területet, és érzékenyebb lettem annak társadalmi-gazdasági vetületeire is.

Megismerhettem a fenntarthatóság rögös útján elinduló vállalatok nehézségeit is. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy ma az az általánosan elfogadott prekoncepció, hogy a cégek kizárólagosan a profitszerzésre fókuszálnak, és ha eközben fel kell égetniük a világot, az sem zavarja őket. Holott ez nem mindig van így, sok vállalatban jelen van a jószándék, a tenni akarás vágya; azonban a változás hosszú, fáradalmas folyamat, nem következhet be egyik napról a másikra. A mi feladatunk az, hogy a változásnak ezt az útját egyengessük számukra, és megmutassuk, hogy az út vége bár messze van, megéri odáig elmenni.

Mit viszel magaddal?

Számos kedves élményt, a megannyi színes projekt során szerzett tapasztalatot és a planetfanatikus mentalitást: a fenntarthatóság a kollektív életben maradásunk záloga, ezért nem lehet hagyni, hogy sokadrangú, kipipálandó tétellé váljon a vállalati teendők listáján.

Hova tovább?

A világ túl gyorsan változik ahhoz, hogy hosszú távú tervekről lehessen beszélni, azonban mindenképpen szeretnék a vállalati fenntarthatóság közelében maradni. Szeretném megismerni a terület minden szegletét, új benyomásokat, új tudást, új élményeket szerezni.

[Nándi bemutatkozó interjúja itt olvasható.]

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment