Ember Megélés

Így önkénteskedünk mi

Szerző szomkat

Az Önkéntesek Világnapja a Gazdasági és Társadalmi Fejlődésért (december 5.), vagy ismertebb nevén az Önkéntesek Nemzetközi Napja (IVD), az ENSZ Közgyűlése által 1985-ben elrendelt világnap. Célja, hogy lehetőséget kínáljon az önkénteseket bevonó szervezetek és egyének számára, előmozdítsa az önkéntességet, ösztönözze a kormányokat az önkéntes erőfeszítések támogatására, valamint hogy elismerje a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) helyi, nemzeti és nemzetközi szintű megvalósításához való önkéntes hozzájárulást.

Az önkéntesek nemzetközi napját többek között számos civil szervezet, a civil társadalom és a magánszektor tartja.

2022-ben a világnap témája a szolidaritás, ami azzal a céllal került kijelölésre, hogy felhívja a figyelmet, bolygónk jövője érdekében együtt és most kell cselekednünk. Bár a dal nem mai, de ma még igazabb: „Egyedül nem megy”, és idén az Egyesült Nemzetek Önkénteseinek (UNV) kampánya is azt hangsúlyozza, hogy együtt, egyként, egymással szolidárisan kell működnünk.

Nézzük ennek egy picit az emberi oldalát. Mit adhat az önkéntesség Neked?
Nyilván nem azért önkénteskedünk, hogy aztán hálálkodjanak érte, pénzt se keresünk vele, de a teljesség igénye nélkül az alábbiakat kaphatod, ha önkénteskedsz:

  • Még több figyelmet számodra is fontos problémákra, amely figyelmet Te is generálsz
  • A valós segítség mindig többet ad vissza (lelkileg) – „jónak lenni jó”
  • Önbecsülésed javulását
  • Közösséget, akikkel együtt tolhatod a szekeret
  • És még rengeteg meglepetést :)

És hogy ne csak általánosságokat puffogtassak, megemlítek néhány példát arra vonatkozóan, mit csinálunk mi, a PlanetFanaticsnál. Minthogy ebben a formációban csak pár éve létezik a cég, még mondhatjuk, hogy startup, amikor nagyon nehéz meghúzni a határt, hogy mire mennyi időt, energiát, pénzt tudunk fordítani, hiszen építkezünk, és az építkezés mindig melós feladat. Tehát kimondhatjuk, hogy egyelőre azokat az önkéntességeket, amikor egy teljes napot egyszerre és együtt rá tudnánk áldozni egy ügyre, és közben a csapatot is építhetnénk, sajnos mellőznünk kell.

Az az önkéntes munka azonban, amikor a tudásunkat tudjuk beleadni valamibe, már sokkal könnyebben kezelhető. Ilyen volt 2020-ban [alakulásunk évében] a Fenntarthatósági Nap úgynevezett virtuális kiállítása, amit egyrészt az SOS Gyermekfalvaknak, másrészt a Bátor tábornak ajánlottunk fel. Ráadásul emögé még Magyarósi Csaba, youtuber is beállt egy magánakcióval, ami duplán jót tett a két alapítványnak, és a mi lelkünknek – volt tehát meglepetés és közösség is, amit adott az akció. Arról nem beszélve, hogy a film annyira jól sikerült, hogy a csapatból mi, érzékenyebbek el is sírtuk magunkat rajta – és ezzel az ügy valóban még több figyelmet kapott.

A Bátor Tábor kezét nem engedtük el, és tavaly egy rövidített ESG értékeléssel átvilágítottuk az alapítvány környezeti, társadalmi és irányítási gyakorlatait, kiszámoltuk a karbonleltárukat, és levontuk a következtetéseket, hogy hol is lehetne tovább fejlődni. Ez már picit átnyúlt az idei évbe, amikor is jött a megkeresés, hogy mi lenne, ha készítenénk egy fenntarthatósági jelentést, de profit. Azt hittem, csak én nem tudok olyanról, hogy egy nonprofit szervezet, ami nem egy vállalat alapítványa, fenntarthatósági jelentést készítene, de kiderült, hogy általában a Google se tud ilyenről. Dupla kihívás várt ránk: egyáltalán kitalálni a hogyant, és aztán megcsinálni. És megcsináltuk! És lettek vállalásai is az Alapítványnak! És ők is nagyon büszkék, hogy az elsők között adhattak ki egy ilyet. Bevallom, amilyen szkepticizmussal indultam neki ennek, olyan szuper-lelkes lettem én is a végére. És a legjobb az egészben, hogy ezt az új dolgot, a teljes csapat csinálta. Mindenki beletett valamit.

Ezen kívül pedig ott vannak az egyéni önkéntességek, amikben mindenki az egyéni szerepvállalását adja. Néhány példát említve…
Klári négy éve a Magyar Meteorológiai Társaság Levegőkörnyezeti Szakosztály titkára. A szervezet célja, hogy a hazai meteorológiai kutatás eredményeit közkinccsé tegye, a meteorológia különböző szintű oktatását segítse, az általános műveltség meteorológiai elemeinek gazdagítását és továbbfejlesztését támogassa nyílt előadások keretében.
Ő azért teszi ezt, mert segíteni szeretné a tudomány népszerűsítését, és őszintén bevallva ez az egyedüli kapcsolódási lehetőség a szakmájával nem szakmában dolgozóként.
Idén olyan eseményeket szerveztek például, mint a „Jégkármérséklés a gyakorlatban” (2022.11.10.) vagy a „CO2 légköri tartózkodási ideje” (vitaindító előadások, 2022.05.31.).

Én egyrészt a Patrónus ház felügyelő bizottsági tagja vagyok, amely autista otthon idén 3 éve nyílt meg, és ahol 2022-ben végre megkezdődött (sőt, be is fejeződik) az Élettér Központ I. üteme. Az autizmus még a Telekomos időkben került a látóterembe, amikor az Autistic Arttal kezdtünk stratégiai partnerséget. Ennek kapcsán a csapatommal a kozármislenyi otthonban segédkeztünk. A Patrónus házhoz valójában barátság révén kerültem, és az az igazság, hogy büszke vagyok rá, hogy ha bármi picit is, de hozzáadhattam ehhez.
A másik önkéntes területem a természethez kapcsolódik, ami nálam is egy szakmai kapcsolódás: a WWF Magyarország és a WWF Közép- és Kelet-Európa igazgatósági tagjaként önkénteskedem. Az idei év az orosz agresszió miatt elsősorban WWF Ukrajnára fókuszálta a figyelmünket (ami a WWF CEE-nek szintén tagszervezete), de nagyon büszke vagyok rá, hogy idén a WWF régiós stratégiája is elkészült, aminek a kidolgozását még tavaly kezdtük el.

Ez csak néhány példa ízelítőként, hogy mit teszünk, de ennél jóval több van. Szerintem mindegy, hogy Neked mi a fontos. A te ügyed. De segíteni tudsz. És hidd el, ez sokkal többet ad, mint gondolnád. Azt pedig ne felejtsük, hogy nem csak most, de a közeli jövőben a segítésre és a szoldaritásra egyre nagyobb szükség lesz.


A szerzőről

szomkat

Leave a Comment