Megélés

Fenntarthatósági évértékelő: ez történt az 1. negyedévben

Szerző Vida Melinda

2021 végéhez közeledve elérkezett az idő, hogy visszatekintsünk az évre, és számba vegyük mindazt, ami a világban történt a fenntarthatóság területén. Nézzük meg, mi történt az első negyedévben.

Négy részes cikksorozatunkban összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú eseményt ESG (Környezet- és klímavédelem, Társadalom, Vállalatirányítás) témákban, amelyek horderejüknél vagy példaértéküknél fogva jelentős hatással voltak úgy a vállalati szférára, mint a magánéletünkre.

JANUÁR

2020 után a világ társadalma egy emberként vágyott arra, hogy a Covid-19 vírus és a hozzá kapcsolódó korlátozások január elsejével egy csapásra megszűnjenek. Sajnos ma már tudjuk, hogy ez a helyzet további kihívásokat jelent számunkra, de 2021 januárjában a vállalatoknak azzal is szembesülniük kellett, hogy az előző év során bevezetett tömeges távmunka és home office megoldások komoly változásokat hoznak majd többek között a nem-pénzügyi jelentések területén és a kibocsátásokkal kapcsolatos adatszolgáltatásban (cikkünk a témában).

Az év elején beszámoltunk emellett az elektromos autók térhódításáról Norvégiában és világszerte, valamint, hogy csapatunk egy fiatal, lelkes tehetséggel bővült, Szepesi Máté gyakornokként csatlakozott a PlanetFanatikusokhoz.

Szintén ebben a hónapban jelent meg a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat jelentése, amely szerint akár néhány éven belül kezelhetetlenül súlyossá válhat a klímakrízis.

FEBRUÁR

Februárban örömmel osztottuk meg veletek a hírt, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke ígéretéhez híven, hivatalosan is visszatérítette az USÁ-t a Párizsi Megállapodásba. Arról is büszkén számoltunk be, hogy ügyfelünk, a Magyar Telekom továbbra is a világ legjobbjai között szerepelt felelős befektetői értékelésekben.

MÁRCIUS

A hazai vállalatok számára egy új mérföldkőhöz érkeztünk el márciusban, amikor is a Budapesti Értéktőzsde kiadta ESG Jelentési útmutatóját a magyar részvénykibocsátók számára. Ebben ajánlásokat fogalmaz meg a jelentéstétellel kapcsolatban, szempontokat határoz meg a vállalatok belépő-, közép- és haladó szinten történő kategorizálásához, valamint általános információkat közöl a jelentési szabványokról és a tartalmi követelményekről.

Mindeközben az Európai Unió is igyekszik egységesíteni a nem-pénzügyi jelentésekkel kapcsolatos elvárásokat (NFRD). 2022-től a Taxonómia rendelettel összhangban a közérdeklődésre számot tartó vállalatoknak számot kell adni ESG (Environment, Social, Governance) teljesítményükről.

Szintén márciusban Magyarországon is bevezetésre került az új energiaosztály besorolási rendszer több háztartási gép esetében.

Holnap jövünk a folytatással.
A cikk szerkesztői: Pálfi Nándor, Vida Melinda

A szerzőről

Vida Melinda

Leave a Comment